Örnek Bahçeler Beklenenden Önce Fındık Veriyor - Son Dakika
Ekonomi

Örnek Bahçeler Beklenenden Önce Fındık Veriyor

Trabzon'da, "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma" projesi kapsamında yaklaşık 3 yıl önce oluşturulan örnek fındık bahçelerinde, ağaçların öngörülen süreden önce fındık vermeye başladığı bildirildi.

20.06.2016 12:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon'da, "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma" projesi kapsamında yaklaşık 3 yıl önce oluşturulan örnek fındık bahçelerinde, ağaçların öngörülen süreden önce fındık vermeye başladığı bildirildi.

Trabzon Ticaret Borsasından (TTB) yapılan yazılı açıklamada, Trabzon'da yaşlı ağaçların sökülerek, yerlerine genç fidanların farklı şekillerde dikilmesiyle oluşturulan örnek bahçelerin tahmin edilen süreden önce fındık verdiği belirtildi.

Açıklamada, proje kapsamında kentte ilk dikimlerin yapıldığı 10 bahçede dallarda fındıkların oluştuğu vurgulanarak, " Yomra'nın İkisu Mahallesi'nde Ömer Ustaömeroğlu'na ait 3 dönümlük yaşlı bahçe sökülerek, yerine ikili ve tek dal sistemi ile dikilen Giresun kalite fındıklar, dallarda görülmeye değer çotanaklar oluşturdu. Ocak 2014'de dikilen bir yaşındaki fidanların daha dördüncü yılını doldurmadan ürün vermesi, fındıkta verim ve kalitenin artırılması hedefindeki doğru tercihi ortaya koydu." ifadelerini kullandı.

Fındıkta tek dal ve ikili yöntemin tercih edilmesinin önemli olduğu anlatılan açıklamada, şunları kaydedildi:

"Örnek bahçelerden elde edilen ilk ürün için ağustos ayının ilk yarısında fındık hasat töreni yapılacak. Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma projesi, TTB'nin koordinasyonunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Fındık Araştırma Enstitüsü, Fındık Tanıtım Grubu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Karadeniz İhracatçı Birliklerinin katkılarıyla uygulanıyor. Proje fındık üretilen illerdeki resmi ve özel kuruluşlar tarafından da örnek alınıyor."

Açıklamada, TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu'nun şu ifadelerine yer verildi:

"İlk yıl 10 yaşlı bahçeyi sökerek yeniden dikim yaptık. Büyük kısmı az veya çok ürün vermeye başladı. İkinci dönemde oluşturulan 53 bahçe de gelecek yıldan itibaren fındık vermeye başlayacaktır. Böyle bir proje ile örnek bahçelerle model oluşturarak, fındıkta verim ve kalitenin nasıl artırılacağını ortaya koyduğumuz için mutluyuz. Artık bundan sonrası devletin teşviki ve bahçe sahiplerinin de gayretine kalmıştır."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Örnek Bahçeler Beklenenden Önce Fındık Veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement