'Ortadoğu'nun Bütün Çocuklarının Sorumluluğunu Yüklenemeyiz" - Son Dakika
Güncel

'Ortadoğu'nun Bütün Çocuklarının Sorumluluğunu Yüklenemeyiz"

\'Ortadoğu\'nun Bütün Çocuklarının Sorumluluğunu Yüklenemeyiz"

– İsveç Göçmen Dairesi'nin yaz aylarında başlayan yeni uygulamasıyla İsveç'e yalnız gelen 18 yaş altı Afgan çocukların 18 yaşına gelince ülkelerine geri gönderilmeye başlamasına tepkileri cevaplayan İsveç Göçmen Bakanı Morgan Johansson "Ortadoğu'nun bütün çocuklarının sorumluluğunu yüklenemeyiz" diye konuştu.

24.10.2016 09:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsveç Göçmen Dairesi'nin yaz aylarında başlayan yeni uygulamasıyla İsveç'e yalnız gelen 18 yaş altı Afgan çocukların 18 yaşına gelince ülkelerine geri gönderilmeye başlamasına tepkileri cevaplayan İsveç Göçmen Bakanı Morgan Johansson "Ortadoğu'nun bütün çocuklarının sorumluluğunu yüklenemeyiz" diye konuştu.

Daha önce genel kural olarak İsveç'e sığınan 18 yaş altı bütün çocuklara daimi oturma izni verilirken, yaz aylarında göçmen dairesinin yeni uygulamasıyla 'korunmaya muhtaç olmayan' sığınmacı çocuklar 18 yaşının doldurunca vatandaşı oldukları ülkelere çoğunlukla da Afganistan'a geri gönderilmeye başlanmıştı.

İsveç televizyon kanalı SVT'nin dün akşam yayınlanan 'Agenda' programında eleştirileri yanıtlayan Göçmen Bakanı Johansson, geçtiğimiz yıl toplam 35 bin yalnız çocuk ve gencin İsveç'e geldiğini, bunların içinde korunmaya muhtaç olanların sorumluluğunu alabileceklerini belirtip "Ancak Ortadoğu'nun bütün çocuklarının sorumluluğunu yüklenemeyiz" dedi.

Uzun süredir, belki de yaşamları boyunca İran'da sığınmacı olarak yaşamış Afganlı gençlerin Kabil'e gönderilmeleri konusunda eleştirileri de yanıtlayan İsveçli Bakan, bunların Afganistan vatandaşı olduklarını, dolayısyla Afganistan'ın sorumlu olduğunu belirterek "Sonuçta bu çocukların Afganistan'a geri döndüklerinde yaşayacakları normal bir ortamın yaratılması konusunda Afganlı yetkililerle işbirliği içinde olmalıyız. Ancak 18 yaşındaysanız yetişkinsiniz demektir ve kendi ülkeniz sorumluluğu almak durumundadır" diye konuştu.

Avrupa Birliği ve İsveç'in Afganistan ile yaptığı, geri gönderilen Afganlı sığınmacıların belli oranda masraflarının AB ve İsveç tarafından karşılanmasını da içeren anlaşma konusunda çekincelerini belirten İsveç Afganistan Komitesi Genel sekreteri Anna-Karin Johansson ise "Afganistan'da sosyal ağdan yoksun olan çocuklar geri gönderilmemeli. Afganistan'da devletin sosyal ağı çok zayıf. Genç insanlar, kadınlar ve çocuklu aileler ülkeye geri gönderilmemeli" diye konuştu.

Afganlı çocukların Afganistan'a geri gönderilme uygulaması Cumartesi günü Stockholm'de düzenlenen binlerce kişinin katıldığı gösteri ile protesto edilmişti. - Stockholm

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Ortadoğu'nun Bütün Çocuklarının Sorumluluğunu Yüklenemeyiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement