Osd 40. Yılını Kutladı - Son Dakika
Ekonomi

Osd 40. Yılını Kutladı

Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, önlemler neticesinde otomobil talebinde yüzde 12 azalma olduğunu belirterek, "Bu çerçevede bakıldığında 2014'ü ihracatımız ile başarılı şekilde toparlamıştık. 2015'te de bunun benzeri olacağını düşünüyoruz.

26.03.2015 18:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, önlemler neticesinde otomobil talebinde yüzde 12 azalma olduğunu belirterek, "Bu çerçevede bakıldığında 2014'ü ihracatımız ile başarılı şekilde toparlamıştık. 2015'te de bunun benzeri olacağını düşünüyoruz. Yatay bir pazar bekliyoruz ama yine ihracatımızla büyüyeceğimizi öngörüyoruz" dedi.

Önen,  OSD'nin 40. yıl dönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada, 40 yıl önce işe başladıklarında ithal ikamesi yerine iç pazar odaklı bir sektör olduklarını, bugün ise ihracat odaklı sanayi haline geldiklerini kaydetti.

Eskiden günde 60 Anadol marka araç üretildiğinde bunun büyük bir rakam olduğunu, ancak bugün günde 1200'ün üzerinde aracın ülke dışına gittiğini ifade eden Önen, "1,7 milyon araç üretme kapasitemiz var, bugün bunun 1,2 milyonunu kullanıyoruz ve imal ediyoruz" diye konuştu.

Önen, teknolojinin kazanılmasında gelinen en önemli konulardan birinin  Ar-Ge olduğunu anlatarak, "Bugün 3-4 bin Ar-Ge çalışanımız var. 1 milyar liranın üzerinde Ar-Ge bütçemiz var. Sektörümüzün gelişmesinde Ar-Ge'nin payı sonsuz, Ar-Ge teşvikleri çok önemli. Üzerinde çalıştığımız test pistimizin bir an evvel gerçekleştirilmesinin Ar-Ge çalışmalarımıza çok faydası olacaktır" ifadelerini kullandı.

Cari açığa karşı verilen mücadelenin farkında olduklarını belirten Önen, "Otomobilde talebin azaltılmak istendiğinin de farkındayız. Hakikaten de alınan önlemler neticesinde otomobil talebinde yüzde 12 azalma var. Bu çerçevede bakıldığında 2014'ü ihracatımız ile başarılı şekilde toparlamıştık.  2015'te de bunun benzeri olacağını düşünüyoruz. Yatay bir pazar bekliyoruz ama yine ihracatımızla büyüyeceğimizi öngörüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Önen, bu yılın aslında yatayın biraz üzerinde bir büyüme ile rekorlar yılı olabileceğini vurgulayarak, "1 milyon 225 bin araç ve ihracatta 925 bin araç üretebiliriz. Böylece 2008 yılı rekoru 24 milyar dolar olan ihracat hedefini yaklaşık olarak egale edebiliriz. Hem yatırımlarda hem de üretimde güzel bir yıl bekliyoruz" dedi.

Sağlanan yeni teşviklerle otomotiv sanayi olarak Türkiye'nin geleceğine yatırım yaptıklarını aktaran Önen, hiçbir dönemde bu kadar büyük ve önemli projelere imza atmadıklarını kaydetti.

Kudret Önen, 1,7 milyonluk kapasitenin bu yıl ve gelecek yıl içinde 2 milyona çıkma ihtimalinin bulunduğunu dile getirerek, otomotiv sektörünün bu yönde hazırlıklarını yaptığını bildirdi.

Ödüller

Etkinlikte OSD 40. yıl ödülleri de verildi.

2014 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirerek Platin Plaket almaya hak kazanan firmalar, Ford Otomotiv Sanayi AŞ, Oyak Renault Otomobil Fabrikaları AŞ, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ, Hyundai Assan Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ, 2014 yılında 500 milyon dolar ile 1 milyar dolar arası ihracat gerçekleştirerek Altın Plaket almaya hak kazanan firma Mercedes Benz Türk AŞ oldu.

Türk Traktör ve Ziraat Makineleri AŞ, Man Türkiye AŞ, Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi AŞ, Temsa Global Sanayi ve Ticaret AŞ ise geçen yıl 100 milyon dolar ve 500 milyon dolar arasında ihracat yaparak Altın Madalya almaya hak kazandı.

2014'te 30 milyon dolar ve 100 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştiren Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ ile Honda Türkiye AŞ de gümüş madalyaya layık görüldü.

Kalite ve teslimat güvenilirliği, teknoloji geliştirmedeki işbirliği ve rekabetçilik kriterleri esas alınarak OSD üyeleri tarafından yapılan değerlendirmede Yan Sanayi Başarı Ödülü'nü alan firmalar, Sege Taşıt Koltukları ve Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ, Denso Otomotiv Parçaları AŞ, Yazaki Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret AŞ, Hema Endüstri AŞ oldu.

40. yıl kutlama töreninde ayrıca OSD'de emeği geçmiş eski başkanlara OSD Yönetim Kurulu Başkanı Önen tarafından şükran plaketi takdim edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Osd 40. Yılını Kutladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement