Osmangazi ve Orhangazi türbelerinde çevre düzenlemesi - - Son Dakika
Kültür Sanat

Osmangazi ve Orhangazi türbelerinde çevre düzenlemesi -

Osmangazi ve Orhangazi türbelerinde çevre düzenlemesi -

Bursa'da, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osmangazi ve oğlu Orhangazi'nin türbeleri ile tarihi saat kulesinin bulunduğu, kentin en fazla ziyaret edilen mekanlarından olan "Tophane Meydanı", Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden düzenleniyor.

11.01.2014 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osmangazi ve oğlu Orhangazi'nin türbeleri ile tarihi saat kulesinin bulunduğu, kentin en fazla ziyaret edilen mekanlarından olan "Tophane Meydanı", Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden düzenleniyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi olarak kentin tüm tarihi mekanlarında gerçekleştirdikleri düzenlemelere devam ettiklerini söyledi.

Şehrin en önemli tarihi mekanlarından birinin de Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osmangazi ve oğlu Orhangazi'nin türbeleri ile tarihi saat kulesinin bulunduğu Tophane Meydanı olduğunu vurgulayan Altepe, buranın da çevre düzenlemesinin yapılmasına başlandığını belirtti.

Altepe, Osmanlı Devleti'nin kurulduğu Bursa'nın fethedilmek için uzun yıllar uğraşıldığını hatırlatarak, "Öncelikle surların etrafı kuşatıldı. İki adet kule yapıldı ve Sultan Osmangazi otağını Bursa Ovası'na kurdu. Osmangazi tam 23 yıl burada at oynattı. 23 yıl boyunca Bursa Ovası'ndan kaleyi seyrederek her zaman için burayı fethetmeyi düşledi. Fetih, Osmangazi'ye nasip olmadı. Vefatından kısa bir süre sonra oğlu Sultan Orhangazi 6 Nisan 1326'da burayı fethetti" dedi.

Osmangazi'nin en büyük vasiyetinin buradaki "Gümüşlü Kümbet" dediği kilisenin altına defnedilmek olduğunu ifade eden Altepe, kendisinin Bursa'nın fethinden hemen sonra defnedildiği yerden alınarak bugünkü türbesinin olduğu yere getirildiğini anımsattı.

Altepe, Orhangazi'nin de ölümünden hemen sonra babası Osmangazi'nin hemen yanındaki türbeye defnedildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bir yanda Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osmangazi bir yanda da Bursa'nın fatihi Sultan Orhan'ın türbeleri burada. O açıdan bu mekan tarih boyunca Bursa'mızın en önemli bölgesi olmuş durumda ve kentin en fazla ziyaret edilen bölgelerinin başında. Burada değişik dönemlerde değişik çalışmalar yapılmış. Sultan Abdülhamit döneminde yapılan doğumu ve yaşamı simgeleyen tarihi saat kulesi ile havuz burada. Ölümü simgeleyen türbeler burada. Doğum, yaşam ve ölüm bu meydanda tema olarak işlenmiş. Bizler de asırlar sonra burayı tekrar düzenliyoruz. Burayı baştan aşağıya elden geçiriyoruz. Zaten dışındaki surların eksikleri de tamamlanıyordu. Meydan, inşallah en kısa zamanda tamamlanıp, Osmangazi ve Orhangazi'ye yakışır bir hal almış olacak."

Meydanda bulunan Osmangazi ve Orhangazi türbelerinin yakın zamanda bakımlarının yapıldığını da anımsatan Altepe, çevresinde ise değişikliklerin uygulandığını ifade etti.

Altepe, meydandaki çalışmalar çerçevesinde alandaki merdivenlerin de kaldırılacağına dikkati çekerek, artık engelli vatandaşların bölgeyi daha rahat gezebileceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Osmangazi ve Orhangazi türbelerinde çevre düzenlemesi - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement