Tarihçiler Tepkili: Osmanlı, Dizilerde Reytinge Kurban Ediliyor - Son Dakika
Medya

Tarihçiler Tepkili: Osmanlı, Dizilerde Reytinge Kurban Ediliyor

Tarihçiler Tepkili: Osmanlı, Dizilerde Reytinge Kurban Ediliyor

Osmanlı dönemini konu alan dizilere tepki gösteren tarihçiler, Hürrem Sultan'ın 'Rus casusu', 'Hürrem cadısı' haline geldiğini, Osmanlıyı yansıtmadığını söyledi.

23.11.2015 09:14  Güncelleme: 11:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihçi yazar Talha Uğurluel ile Yeniçağ Tarihi uzmanı Prof. Dr. İbrahim Sezgin son yıllarda televizyonlarda yayınlanan yüksek reytinglere sahip Osmanlı dönemi dizilierine tepki gösterdi. Uzman isimler dizilerin Osmanlı'yı yansıtmadığını söyledi.

Seyirciye cazip gelebilmesi için dizilerde abartılı sahnelerin ortaya koyulduğunu söylen Yeniçağ Tarihi uzmanı Prof. Dr. İbrahim Sezgin, "Mesela Hürrem Sultan'ın şehzadelerden bazılarını öne çıkarma gayretleri olmuş. Bu anlamda bu sahneler diziye taşınmış.

"HÜRREM CASUSLUK YAPAMAZ"

Dizide, Hürrem Sultan için 'diğer sultanlar masum, o hain, Rus casusu' gibi bir algı oluşturulmuş ama bu şekilde bir casusluk faaliyetinin Osmanlı Sarayı içerisinde olabileceğini düşünemiyorum.

"HAREM BU KADAR RAHAT DEĞİLDİ"

Osmanlı Sarayı'nda kimse kolay kolay dışarıdan kimseyle görüşemez, bağlantı kuramaz. Osmanlı haremi o kadar rahat değildir. Bu tür tarihi diziler Osmanlı Devleti'ni anlatamıyor."

"HÜRREM SULTAN'I CADI YAPTILAR"

Günümüzde yayınlanan tarihi dizi ve romanların gerçek tarihi bilenleri üzdüğünü belirten Tarihçi yazar Talha Uğurluel ise, "Gerçek isimler, gerçek zaman dilimi ve o döneme ait bir takım savaşlar, barışlar kurguya katılıyor fakat gerçekle hiç alakası yok.

Muhteşem Yüzyıl dizisi 2,5 yıl yayınlandı, Hürrem Sultan Türkiye'deki ev hanımlarının gözünde 'Hürrem cadısına' döndü." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Medya Tarihçiler Tepkili: Osmanlı, Dizilerde Reytinge Kurban Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • tarihci: resimdekiler,,kim,,,??? osmanli kim,,,??? osmanliya iftira atanlar,,,ben müslümanim demesinler,,,,ayrica hükümet bunlara nicin müsade ediyor,,anlamis degilim,,AKP nicin bunlara engel olmuyor,,,? cok üzülüyorum.... 6 0 Yanıtla
    aferim: silah zoruyla müslüman olan bir insana müslüman diyemezsin. müslümanlık , islam gönül işidir. 1 2
  • rtükk: RTÜK uyuma,paralelcimisin nesin ! ne kadar ahlaksızlık varsa göz yumuyorsun. 4 0 Yanıtla
  • ülkücü: siz kim osmanlı yı canlandırmak kim 2 0 Yanıtla
  • Türk: Gerçekten bu tarihçilerde neyin tribinde dizi üstünden pirim yapmaya çalışıyorlar tv ye çıkıp para kazanmak için Osmanlı tarihimiz olabilir ama unutmayın sizi satan da Osmanlı sevgili tarihçiler 0 2 Yanıtla
  • Ali Cörüt: Bunlar sadece dizi. Osmanlıyla ilgili akademisyenlere belgesel çektirseniz bunun bile gerçeği yansıtmadığını söyleyecek ve karşı çıkacak yüzlerce akademisyen bulabilirsiniz. Bu dizilerin tarihimize karşı müthiş bir merak uyandırdığı kesin. Diziyi dizi olarak gör, tarihini gerçek belgelerden öğren. Hepsi bu kadar. 0 1 Yanıtla
  • 555: bunu haber yapanı aklı dengesi başına gelene ve hayat falsefesini anlayana kadar,sabahtan akşama kadar tarlalarda,bahçelerde,ahırlarda çalıştırmalı.Akşamdan sabaha kadar ahlak,kültür,sosyal,tarih,coğrafya,din,kimya,matematik,biyoloji dersi verilmeli.İnsanın nefsi müdaafasını zayıflatan diziler,filimler,müzikler,alkol,sigara,maçlar,şans oyunları gibi şeylerden uzak tutulmalı.Yiyecek ve içecek olarak sadece patates,kurufasulye,nohut ,bulgur, su,şerbet,ayran VERİLMELİ. 0 0 Yanıtla
  • kate : sırplar biz osmanlıyız padişah analarının çoğu Sırp fatihin anasıda sırptı derse ne olacak 0 0 Yanıtla
  • aspuzu: diziyi izlemeden yorum yapmayın 0 0 Yanıtla

Advertisement