Osmanlı'nın kuruluş dönemi paraları "ilk darphane"de sergilenecek - - Son Dakika
Kültür Sanat

Osmanlı'nın kuruluş dönemi paraları "ilk darphane"de sergilenecek -

Bursa'da, Osmanlı Devleti'nin ikinci padişahı Orhan Gazi döneminde 1300'lü yıllarda ilk paraların basıldığı darphanenin restorasyonu sürüyor.

21.09.2014 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CEM ŞAN - Bursa'da, Osmanlı Devleti'nin ikinci padişahı Orhan Gazi döneminde 1300'lü yıllarda ilk paraların basıldığı darphanenin restorasyonu sürüyor. Osmanlı'nın ilk paraları, restorasyon tamamlandıktan sonra bu binada sergilenecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa'nın her alanda gelişmesine katkı sağladıklarını, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmayı önemsediklerini söyledi.

Bir dönemin payitahtı olan kentin tarihi bölgelerini birer birer ayağa kaldırdıklarını belirten Altepe, başta sultan külliyelerini restore ederek orijinal haline dönüştürdüklerini anlattı.

Altepe, yürüttükleri çalışmalar sonucu sultan külliyeleri, Kapalı Çarşı ve Hanlar Bölgesi ile Cumalıkızık başta olmak üzere Bursa'nın 7 bölgesinin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesine dahil edildiğini bildirdi.

Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'nın, Osman Gazi'den itibaren sırasıyla 6 padişaha ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Devletin en önemli sembollerinden biri de para basmaktır. Bursa'da paraların basıldığı darphaneler vardı. O darphanelerden biri, Maksem bölgesindeki Pınarbaşı Caddesi'nde bulunuyor. Saltanat Kapı'nın yanında da bir darphane var. Bu iki darphane, Bursa tarihinde geçiyor. Restorasyonunu yaptığımız Maksem'de bulunan darphanenin 600 yılı aşkın bir tarihi var. 1300'lü yıllarda Orhan Gazi döneminde Osmanlı'nın ilk parası burada basıldı. Darphane, 6 asır sonra oldukça yorgun düşmüş daha sonra tadilata uğramış ve yapılan değişikliklerle yıllarca konut olarak kullanılmış. Bu tarihi yapı, zaman içinde ilgisizlikten harabeye dönüşmüştü. Burasını yeniden kente kazandırmak amacıyla yoğun çaba harcadık. Osmanlı'nın ilk çarşılarını kurduğu, ilk parayı bastığı, han, hamam, şifahane, tekke gibi mimari eserlerin ilklerinin yer aldığı Bursa'da bir değeri daha gün yüzüne çıkarmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

-"Burası bölgeye hizmet edecek"

Altepe, geçen yıl temmuz ayında kamulaştırmanın bittiğini ve projeler onaylandıktan sonra restorasyona başladıklarını dile getirdi.

Darphanenin mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne geçtikten sonra bu yapıyı orijinal haliyle ortaya çıkardıklarına değinen Altepe, "Tarih başkenti Bursa'nın en önemli köşe taşlarından biri, bu darphane. Burası bölgeye hizmet edecek. Darphanenin bahçesinde kurulan ek bina ise sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılacağı, insanların buluşacağı önemli bir merkez olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Altepe, darphanenin yenilenen yüzüyle Bursa'ya ayrı bir renk katacağını vurguladı.

Binanın yeni işlevi hakkında bilgi veren Altepe, "Darphanede, paraların basımının gerçekleştirildiği araç gereçler sergilenecek. Ayrıca Osmanlı döneminden bu yana basılan paraların sergileneceği bir bölüm de yer alacak" diye konuştu.

Muhabir: Cem Şan

Yayınlayan: Mürsel Çetin

Osmanlı\'nın kuruluş dönemi paraları "ilk darphane"de sergilenecek -
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Osmanlı'nın kuruluş dönemi paraları 'ilk darphane'de sergilenecek - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement