Görme ve Yarı İşitme Engelli Matematik Dehası Şaşırtıyor - Son Dakika
Yaşam

Görme ve Yarı İşitme Engelli Matematik Dehası Şaşırtıyor

Görme ve Yarı İşitme Engelli Matematik Dehası Şaşırtıyor

Edirne’nin Meriç ilçesinde yaşayan görme ve yarı duyma engelli Ali Kahveci, matematik dehasıyla şaşırtıyor.

06.08.2014 10:02

Edirne'nin Meriç ilçesinde yaşayan görme ve yarı duyma engelli Ali Kahveci, matematik dehasıyla şaşırtıyor. Kahveci, saniyeler içerisinde kişinin doğum tarihinin üzerinden kaç saat ve kaç gün geçtiğini hesaplıyor.

Meriç'in Subaşı Beldesinde yaşayan Ali Kahveci, matematik dehasıyla görenleri hayretler içerisinde bırakıyor. İlkokul 5'inci sınıftan sonra babası tarafından okutulmadığını belirten Ali Kahveci, "Okulda matematik ve coğrafya derslerinde okul 1'incisiydim. İlkokul 5'inci sınıftan sonra babam beni okuldan aldı ve okutmadı. 28 yaşından sonra Ziraat Odası Bölge şefliğinde çalıştım ve tarlanın boyutlarını hiç metreyle ölçmeden hesaplıyordum. O zamandan beri matematikte kendi kendimi geliştirdim. 30 yaşından sonra tavukkarası denilen hastalığı yakalandım ve yüzde 95 görme engelli oldum. Kulaklarımda da yarı yarıya işitme engeli var" dedi.

"DOĞUM TARİHİNDEN KAÇ SAATLİK VE GÜNLÜK OLDUĞUNUZU HESAPLIYOR"

Bir kişinin doğum tarihinden kaç saatlik ve kaç günlük olduğunu hesapladığını belirten Kahveci, "Bir kişi yanıma geldiğinde doğum tarihini söylediği zaman saniyeler içerisinde doğduğu günün üzerinden kaç saat ve kaç gün geçtiğini hesaplayabiliyorum. Haftanın belirli gününü söyleyip seneler sonra hangi güne geleceğini de saniyeler içerisinde hesaplayabiliyorum" ifadelerini kaydetti.

"37 BİN 500 TON EKMEK TÜKETİLİYOR"

780 bin kilometre kare Türkiye yüz ölçümünde 77 milyon insan olduğunu anımsatan Kahveci, "İnsan başına bugün 150 metre kare yer düşer. 77 milyon insandan her biri günde yarım kilo ekmek yese günde 38 bin 500 ton tüketim olur" diye konuştu.

Saniyeler içerisinde onlu ve binli sayıların kareköklerini de bulan matematik dehası Kahveci, Türkiye'de görme engelli vatandaşlar arasında matematik dehası olan kişilerin fazla bulunmadığını ve böyle bir özelliğin kendisinde olmasından memnun olduğunu belirtti. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Görme ve Yarı İşitme Engelli Matematik Dehası Şaşırtıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement