Harran Üniversitesi Yerinde Saymayıp Bir De Gerilemiş! - Son Dakika
Yerel

Harran Üniversitesi Yerinde Saymayıp Bir De Gerilemiş!

Harran Üniversitesi Yerinde Saymayıp Bir De Gerilemiş!

Harran Üniversitesi, devlet üniversiteleri sıralamasında 2010 yılında 33'üncü sırada yer alırken, 2013'de ise 67'inci sıraya kadar geriledi.

22.01.2014 12:39  Güncelleme: 09:15

Üniversitenin Rektörü İbrahim Halil Mutlu, 2008 yılında kaleme aldığı strateji planında üniversitenin dünyanın bilge üniversitesi olma yolunda hızla ilerlediğini iddia etmişti.

ÜNİVERSİTEDEN UMULAN BULUNMADI
Şanlıurfa'nın ve bölgenin akademik hayatına olumlu katkı sağlaması amacıyla 1992 yılında kurulan Harran Üniversitesi, bugüne kadar gerek akademik gerekse fiziki şartlar bakımından pek istenen performansı sergileyemedi. Üniversite, zaman zaman 17 yıldır bitirilemeyen tıp fakültesi hastanesiyle gündeme gelirken, gelen öğrenci sayısında da istenilen seviyede olmadığı biliniyor. Sosyal ve kültürel anlamda Urfa'ya ve bölgeye yeterli katkıyı sağlayamayan Harran Üniversitesi akademik alanda da adından pek söz ettiremedi. Üniversitenin en fazla bölümlerinin bulunduğu Osmanbey yerleşkesinin kentten yaklaşık 20 kilometre uzakta olmasının da bazı dezavantajları olumsuzluk olarak eklenirken, öğrenciler ve öğretim üyeleri adeta toplumdan tecrit edildi. Şanlıurfa'daki sivil toplum kuruluşu ve medyanın üniversite hakkındaki en büyük serzenişi ise, hep akademisyenlerden yeterince istifade edememesi oldu.

BİLİMSEL ÜRETKENLİĞİ GERİLEDİ
Her yıl üniversitelerin akademik başarılarını değerlendiren URAP (University Ranking by Academic Performance) tarafından da bu durum tescillendi. ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren URAP laboratuvarı, hazırladığı URAP 2013 Dünyanın Akademik Performansı En Yüksek 2000 Üniversitesi ve URAP-TR 2013 Türkiye özel sıralaması açıklandı. 2013 verilerine göre, Harran Üniversitesi 24 basamak gerileyerek tüm üniversiteler genel sıralamasında 67'inci sırada yer aldı. Sıralama kriterlerini; öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı, atıf sayısı, toplam bilimsel doküman sayısı, kişi başına düşen toplam doküman sayısı, doktora öğrenci sayısı, doktora öğrenci oranı, kişi başına düşen öğrenci sayısı gibi bilimsel üretkenliğe dayanan performans belirliyor.

İŞTE YILLARA GÖRE HARRAN ÜNİVERSİTESİ'NİN DURUMU
2010 YILI: Harran Üniversitesi URAP verilerine göre 2000 yılından önce kurulan üniversiteler genel sıralamasında 200-249 puan arasında 33'üncü sırada yer aldı. 2010 yılında Harran Üniversitesi devlet üniversiteleri genel sıralamasında 150-219 puan arasında 29'uncu sırada yer aldı. Harran Üniversitesi tüm üniversiteler genel sıralamasında ise 202.95 puanla 33'üncü sırada yer aldı.
2011 TEMMUZ AYI: 2011 yılında Harran Üniversitesi, 2000 yılından önce kurulan üniversiteler genel sıralamasında 400-449 puan arasında 44'üncü sırada yer aldı. Devlet üniversiteleri genel sıralamasında 400-449 puan arasında 39'üncü sırada yer aldı. Harran Üniversitesi tüm üniversiteler genel sıralamasında ise 444.33 puan ile 44'üncü sırada yer aldı.

2011 EYLÜL AYI: Harran Üniversitesi 2000 yılından önce kurulan üniversiteler genel sıralamasında 450-499 puan arasında 46'ıncı sırada yer aldı. Devlet üniversiteleri genel sıralamasında 450-499 puan arasında 41'inci sırada yer aldı. Tüm üniversiteler genel sıralamasında ise Harran Üniversitesi 469.18 puanla 48'inci sırada yer aldı.

MUTLU'NUN ÜAK BAŞKANLIĞI DÖNEMİNDE SIRALAMA DEĞİŞİYOR
2012 YILI: 2012 yılında Harran Üniversitesi 2000 yılından önce kurulan üniversiteler genel sıralamasında 450-499 puan arasında 42'inci sırada yer aldı. Devlet üniversiteleri genel sıralamasında 450-499 puan arasında 36'ıncı sırada yer aldı. Tüm üniversiteler genel sıralamasında Harran Üniversitesi 495.90 puanla 43'üncü sırada yer aldı. (Bu dönem, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu'nun Üniversitelerarası Kurul-ÜAK Başkanlığı yaptığı dönemdir.)

2013 YILI: Harran Üniversitesi 2013 yılında 2000 yılından önce kurulan üniversiteler genel sıralamasında 350-399 puan arasında 61'inci sırada yer aldı. Devlet üniversiteleri arasında ise Harran Üniversitesi 350-399 puan arasında 57'inci sırada yer aldı. Tüm üniversiteler genel sıralamasında ise Harran Üniversitesi 2012 yılına göre 24 basamak gerileyerek 381.49 puanla 67'inci sıraya geriledi.

MUTLU'NUN DÜNYA ÜNİVERSİTESİ OLMA İDDİASI HAYAL OLDU
Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil Mutlu, üniversitenin resmi internet sayfasında yer alan 2008'deki strateji planında dünyanın bilge üniversitesi olma yolunda hızla ilerlediklerini iddia etmişti. Rektör Mutlu, strateji planındaki önsöz yazısında şu ifadelere yer vermişti: "Evrensel ölçekte bilgi ve teknoloji üretimi ile bilimsel gelişme katkı sağlayan, sorgulayan, araştıran, Atatürk ilke ve devrimlerine uygun sürekli gelişmeyi kendisine hedef edinmiş bir üniversite olan Harran Üniversitesi, üretken bireyleri topluma kazandırmak ve Türk ulusunun toplumsal gelişiminin sürdürülebilirliğinde etkin ve belirleyici bir rol oynamak arzusunu, bilimsel araştırmalar ve eğitim öğretim hizmetleriyle toplumla güçlü ilişkiler kurarak gerçekleştirmektedir. Böylece yükseköğretimde lider konumunda olmaya yönelik adımlar atarak adını tarihteki en eski üniversitesinden alan üniversitemiz, dün olduğu gibi gelecekte de dünyanın bilge üniversitesi olma yolunda ilerlemesini hızla devam ettirecektir."

URAP NEDİR?
2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan University Ranking by Academic Performance (URAP) yükseköğretim kurumlarının akademik başarıları doğrultusunda değerlendirebilmek için bilimsel metotlar geliştirmek ve yapılan çalışmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmayı amaçlamaktadır. URAP Araştırma Laboratuvarı'nın hedefi, çalışmalar sonucunda elde edilen veriler ile üniversitelerin kendi akademik performanslarını diğer üniversitelerle karşılaştırabilmesine ve belirlenen kriterlere göre gelişmeye ve açık yanlarını fark etmelerine yardımcı olmaktır.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Harran Üniversitesi Yerinde Saymayıp Bir De Gerilemiş! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement