Köylüleriyle İddiaya Girdi, İstiridye Mantarı Yetiştirmeye Başladı - Son Dakika
Güncel

Köylüleriyle İddiaya Girdi, İstiridye Mantarı Yetiştirmeye Başladı

Köylüleriyle İddiaya Girdi, İstiridye Mantarı Yetiştirmeye Başladı

Kastamonu’da bir kişi, köylülerin ‘yetiştiremezsin’ iddiası üzerine, pamuktan istiridye mantarı yetiştirmeye başladı.

25.03.2015 10:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu'da bir kişi, köylülerin 'yetiştiremezsin' iddiası üzerine, pamuktan istiridye mantarı yetiştirmeye başladı.

Kastamonu'nun Daday ilçesine bağlı Meydan köyünde ikamet eden Abdulvahit Mütevelli, köylüleriyle girdiği iddia üzerine pamuktan istiridye mantarı yetiştirmeye başladı. Küçük bir sera içerisinde deneme amaçlı istiridye mantarı yetiştirmeye başlayan Mütevelli, 17 gün içerisinde 50 kiloya yakın mantar üretmeyi başardı. Mütevelli, aldığı ilk ürünle köylülerine mantarlı ekmek hazırlattırarak ikramda bulundu.

İstiridye mantarı yetiştirmeden önce köylülerine ve ilçesine örnek olmak istediği için bu işe başladığını belirten Abdulvahit Mütevelli, "Bu köyde bazı şeylerin yetişmediğini söylediler. Bu yüzden ben de istiridye mantarı yetiştirmeyi denedim. Zamanla ben, bu işi başardım. İlk denememde başaramadım, bu benim ikinci denemem. İlk önce samandan yetiştirmeye çalıştım, başarılı olamadım. Daha sonra bu mantarı, pamuktan yetiştirmeye başladım. Bu mantarın birçok yemeği oluyor. Ekmeği yapılıyor, sotesi yapılıyor. Bu mantarı tadanın bir daha tavuk etini yiyeceğini zannetmiyorum" dedi.

İstiridye mantarı yetiştirirken, sadece pamuk ve tohum kullandığını ifade eden Abdulvahit Mütevelli, "Kesinlikle kimyasal bir ürün kullanmıyoruz. Şu anda bizim kullandığımız pamuk, Adana pamuğu oluyor, tohum ise, Silvan tohumudur. Şimdiye kadar başka bir pamuk ve tohum kesinlikle kullanmadık. Bunların yaklaşık 20 günlük süreç içerisinde bir sarım dönemi oluyor. Daha sonra küçük küçük ölümler oluşuyor. Bir mantarın, yetişmesi yaklaşık bir haftayı buluyor. Bu yüzden bir ürün elde etmek için bir ay beklemek zorundayız. Bir tane pamuk yumağından üç ay boyunca yaklaşık 10 kilo mantar elde edilebilir" diye konuştu.

İstiridye mantarı yetiştiriciliğine ilk öncelikle köylülerine, arkadaşlarına ve ilçesine örnek olmak için başladığını vurgulayan Abdulvahit Mütevelli, "Bu kolay yapılacak bir iş, bu yüzden herkese yapmaları için tavsiyede bulunabilirim. Fakat biraz destek alınması gerekiyor. Devletimizden bu konuda yeteri kadar hibe destekleri alabilirsek daha büyük işletmeler yapabiliriz. Ben de ilk olarak küçük çapta bu işe başlayarak aileme gelir sağladım. Bu işi, daha da ilerleteceğim inşallah" ifadelerini kullandı.

İlk hasadı aldığı zaman 17 gün içerisinde yaklaşık 50 kiloya yakın mantar elde ettiğine dikkat çeken Mütevelli, şöyle konuştu: "İlk hasadı aldığım sırada 17 günde 50 kiloya yakın mantar elde ettim. Şu anda bu mantarları, Kastamonu'da çeşitli satış merkezlerine verdim. Köylülerimiz, şu anda merakla beni izliyorlar. Başardığıma inanıyorlar. Onlar da artık bu işi yapabileceğime kanaat getirdiler. Ayrıca onlar da şu anda bu işe başlamayı düşünüyorlar." - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Köylüleriyle İddiaya Girdi, İstiridye Mantarı Yetiştirmeye Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement