Paü'nün Bilimsel Çalışmaları - Son Dakika
Yerel

Paü'nün Bilimsel Çalışmaları

Rektör Prof. Dr. Bağcı: "Çal'da yapılacak çalışmalarla ülkemiz, dünya tohumculuk piyasasında söz sahibi bir ülke konumuna gelebilir"

27.07.2014 18:26

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, PAÜ Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin (PAÜ BİYOM) taşınacağı Çal'da yapılacak çalışmalarla Türkiye'nin, dünya tohumculuk piyasasında söz sahibi ülke konumuna gelebileceğini bildirdi.

Hüseyin Bağcı, gazetecilere açıklamasında, Maliye Bakanlığınca 650 dönümlük hazine arazisin PAÜ'ye devredildiğini hatırlatarak, PAÜ BİYOM idari binasının da 20 Ağustos'tan itibaren Çal'a taşınacağını söyledi.

PAÜ BİYOM'un, Türk soğan, pırasa, biber ve patlıcan genetik kaynakların toplanması, karakterize edilmesi ve ıslahta kullanılması konusunda önemli çalışmalar yaptığını belirten Bağcı, merkezde görev almaları için yurt dışı ve içindeki üniversitelerden çok sayıda bilim insanını davet ettiklerini dile getirdi.

Bağcı, "Çal'da, daha kapsamlı şekilde çalışacağız. Bunun için tüm altyapı çalışmalarını tamamladık. Çal'da yapılacak çalışmalarla ülkemiz, dünya tohumculuk piyasasında söz sahibi bir ülke konumuna gelebilir" dedi.

Türkiye'de, yaklaşık 3 bin 500'i endemik 9 binin üzerinde bitki türü bulunduğunu, bunlardan binden fazlasının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu anlatan Bağcı, şunları kaydetti:

"Bitkilerin doğal ortamlarında korunmaları mümkün olmuyorsa, canlı genetik kaynaklar olarak benzer ekolojilerde yeniden dikimleri yapılarak güvence altına alınmaları gerekir. Ülkemizde hızla kaybolma riski bulunan bitki türleri için yapılabilecek en doğru uygulama, biyoteknolojik çoğaltma ve koruma teknolojilerinin kullanılmasıdır. Ülkemizdeki biyoçeşitliliğin bol olması, tartışılmaz bir zenginliktir ama bu kadar fazla genetik materyalin sürdürülebilir olarak korunmaları için farklı teknolojilere ihtiyaç vardır. Bu nedenle genetik kaynaklarımızın korunması ve gelecek jenerasyonlara aktarılması Türk bilim insanlarının önüne büyük sorumluluk koymaktadır. Çal'da 2015 yılında bilimsel çalışmalara başlayacak olan PAÜ BİYOM de bu sorumlulukla çalışacak." - Denizli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Paü'nün Bilimsel Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement