Peygamber Efendimiz'in Haccı Nasıldı? - Son Dakika
Güncel

Peygamber Efendimiz'in Haccı Nasıldı?

Mina dağında yaşanan izdihamla hayatını kaybeden yüzlerce hacı, bu yılın hafızasında, acı bir anı olarak kaldı. Peki, günümüzden 15 asır önce "Peygamber Efendimiz'in Haccı" nasıldı?

03.10.2015 16:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İslam'ın 5 şartından biri olan, yılın belli günlerinde; kameri aylardan Zilhicce ayında yapılan, ihram denilen örtüye bürünerek Arafat da Vakfeye durmak ve Kâbe'yi tavaf etmek anlamına gelen hac sona erdi ve hacılar yurtlarına döndü.

Işık Yayınları'ndan çıkan, Peygamber Yolu Derneği, Araştırma Heyeti tarafından, Peygamber Efendimiz'in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hac yolculuğu boyunca kullandığı yolların bizzat gidilerek ölçülmesiyle hazırlanan, kaynaklara ulaşım, bilginin yorumlanması ve üslup olarak farklılığını hissettiren "Efendimiz'in Haccı" kitabı, Ahmet Kurucan, Reşit Haylamaz ve Yücel Men hocaların büyük emeğiyle yazıldı.

Efendimiz'in Haccı kitabı, aradan 15 asır geçmiş olmasına rağmen, Efendi­miz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile birlikte hac yapmak isteyenleri veya O'nun hac­cını gün gün takip etmeyi arzu edenleri bu telbiyeye ça­ğırıyor. "Lebbeyk Allahumme Lebbeyk."

Dillerde "Veda Haccı" olarak iştihar etse de bu yönüyle ona, vedalaşma manasında "Haccetü'l-Vidâ" da denilmektedir ki başlangıçta hem Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hem de sahâbenin bu hacca verdiği isim, "Haccetü'l-İslâm" yani "İslâm Haccı"dır. Peygamber Efendimiz'in son yılına denk gelmesi ve tabii olarak son haccı olması yanında muhtevasındaki vedalaşma yönüyle sonraları bu, "Vedâ Haccı" şeklinde meşhur olmuştur.

Hemen hemen herkesin kütüphanesinde bir hac kitabı olmasına rağmen, bu kitabın diğerlerinden farkının, vedalaşma­yı işin merkezine alarak, tarih ve siyer ekseninde, zaman, mekân ve olaylara odaklanması ve günlük tarzında sadece Efendimiz'in hac­cını anlatıyor olması olduğu belirtiliyor. "Hayatımda bir hac yapacaksam o da "sün­net" üzerine olsun!" diyenlere adım adım rehberlik yapacak bir eser, "Efendimiz'in Haccı".

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Peygamber Efendimiz'in Haccı Nasıldı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement