Peynirdeki Katkı 'Yakılarak' Anlaşılmaz" - Son Dakika
Yerel

Peynirdeki Katkı 'Yakılarak' Anlaşılmaz"

Peynirdeki Katkı \'Yakılarak\' Anlaşılmaz"

SETBİR Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özer "Önemli olan, üreticisi bilinen, paketli ve etiketli peynir markalarının tüketilmesidir." dedi.

29.01.2015 11:28  Güncelleme: 11:34

CİHAN DEMİRCİ - Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Barbaros Özer, tüketicinin, katkılı peynir tüketmemek için üreticisi bilinen, paketli ve etiketli ürünleri tercih etmesi gerektiğini söyledi.

Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de iyi derecede peynir tüketildiğini ve kaşar peynirinin de en çok tüketilen peynir türlerinden olduğunu belirtti.

Birçok sektörde olduğu gibi peynir sektöründe de merdiven altı üretimin sağlığı tehdit ettiğini ifade eden Özer, kaşar peynirinde de kayıt ve kontrol dışı üretim ve ticaret yapan işletmelerin usulsüzlüklere başvurabildiğini vurguladı.

Kayıt dışı üretimde, peynire bozulmayı engellemek için antimikrobiyel katkıların katılması, soya unu ilavesi, hayvansal yağ yerine bitkisel yağ kullanımı, jelatinize edici madde kullanımı gibi mevzuata aykırı uygulamalar yapılabildiğini ifade eden Özer, şöyle konuştu:

"Tüm bu olumsuzlukların temelinde denetim yetersizliği nedeniyle kayıt dışı firmaların rahatça faaliyet göstermeleri ve bu firmalar tarafından düşük fiyatla pazara sunulan gıdaların tüketiciler tarafından kabul görmesi yatmaktadır. Vatandaşın sofrasının baş köşesinde yer alan kaşar peynirini kontrol ederek alması önemli. Önemli olan, üreticisi bilinen, paketli ve etiketli peynir markalarının tüketilmesidir."

"Yakarak kontrol etmek hatalı"

Özer, kaşar peynirinin ateşe tutularak yakılmasıyla içeriğinde katkı maddesi olup olmadığının anlaşılamayacağını söyledi.

Vatandaşa, tüketeceği peyniri evine getirmeden incelemesini öneren Özer, şunları kaydetti:

"Tüm özellikleri araştırılmadan, sadece yanma kriteri temel alınarak kaşar peynirinin katkılı olup olmadığını anlamaya çalışmak son derece hatalıdır. Yüksek düzeyde yağ içeren tüm organik maddelerin yanma özelliği vardır. Usulüne uygun koşullar altında üretilen ya da usulsüz üretilen tüm kaşar peynirleri organik karakter taşır ve yanma özelliğine sahiptir. Bu nedenle, yanma özelliği, sahtekarlığı ayırt edici bir özellik değildir." - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Peynirdeki Katkı 'Yakılarak' Anlaşılmaz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement