Prof. Dr. Emre Alkin: "Koalisyondan Daha Önemlisi Yeni Büyüme Modeli" - Son Dakika
Ekonomi

Prof. Dr. Emre Alkin: "Koalisyondan Daha Önemlisi Yeni Büyüme Modeli"

Prof. Dr. Emre Alkin: "Koalisyondan Daha Önemlisi Yeni Büyüme Modeli"

Seçim olasılığının ekonomiye nasıl yansıyacağını değerlendiren Prof. Dr. Emre Alkin, koalisyonun kurulmuş haliyle kurulmamış hali arasında çok büyük bir farkın olmayacağını söyledi.

19.08.2015 09:18

Seçim olasılığının ekonomiye nasıl yansıyacağını değerlendiren Prof. Dr. Emre Alkin, koalisyonun kurulmuş haliyle kurulmamış hali arasında çok büyük bir farkın olmayacağını söyledi. Önümüzdeki yıl büyüme hızının yüzde 3'ten düşük olmayacağını belirten Alkin, Türkiye'nin yeni bir ekonomik büyüme modeline ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Koalisyon görüşmelerinin sonuç vermemesiyle beraber gündeme gelen yeniden seçim olasılığı piyasalar üzerinde etkilerini hissettiriyor. Önümüzdeki yıl büyüme hızının yüzde 3'ten düşük olmayacağını söyleyen İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, "Büyümeyle ilgili çok büyük bir sancı yok. Zaten yüzde 3 düşük bir büyüme. Bundan daha düşük olacağını zannetmiyorum" diye konuştu. Koalisyonun ekonomik parametreler için önemli olmadığını söyleyen Alkin, koalisyonun kurulmuş haliyle kurulmamış hali arasında çok büyük bir farkın yaşanmayacağını belirtti. Türkiye'nin yeni bir ekonomik büyüme modeli uygulaması gerektiğini belirten Emre Alkin, "Koalisyon kurulsa bile ekonomik büyüme modelinde bir değişiklik olmayacaktı. Bu nedenle kısa süreli bir koalisyonun fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Koalisyon, uzlaşı kültürü için anlam ifade eder ama ekonomik parametreler için çok önemli değildir. Belki döviz kuru biraz düşerdi ama hiçbir şey değişmeyeceği için yükselmeye devam edecekti. Bu nedenle koalisyonun kurulmuş haliyle kurulmamış hali arasında çok büyük bir fark olmayacak. Çünkü yeni bir ekonomik büyüme modeli uygulayabilecek sağduyulu bir hükümetin kurulması gerekiyor. Bu olmadığı sürece Türkiye'ye ciddi bir ilginin olacağını düşünmüyorum" dedi.

HAFİF VE SOĞUK KRİZ

Yeniden seçimin olasılığının Türkiye ekonomisinde krize neden olacağı yönündeki beklentiyi değerlendiren Alkin, "Türkiye zaten uzun zamandır krizin içinde fakat bu eski krizler gibi değil. Kriz artık ekonominin soğuması demek. Yatırım, inovasyon, ileri teknoloji üretimi ve yeni bir ekonomik model yok. Bunun ismi de zaten; kriz. Hafif ve soğuk şekilde krizin içindeyiz" diye konuştu.

"KREDİ NOTU DÜŞECEK"

Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin kredi notunun düşeceğini söyleyen Emre Alkin, "Son günlerde ekonomiyle ilgili açıklama olmamasına rağmen bazı parametreler kendi kendine düzeliyor. Bu durum, bundan sonraki iktidarlara 'Ekonomiyi çok fazla kurcalamak ve açıklama yapmak iyi değil' mesajı veriyor. Sakin olunduğu zaman ekonomi kendi deviniminde iyi bir yere doğru varıyor. Fakat bu görünüm 5-6 ay içerisinde kredi notumuzun düşmesine neden olacak. Moody's dört kez kredi notumuzu pas geçti. Pas geçmek; 'Ben senin notunu kırdım ama şu an ne kendi başımı ne de senin başını belaya sokmak istiyorum, açıklama yapmama hakkımı saklı tutuyorum' demek. Bu nedenle Türkiye'nin düşük notlu haline şimdiden alışalım" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Prof. Dr. Emre Alkin: 'Koalisyondan Daha Önemlisi Yeni Büyüme Modeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement