Sağlıkçılar "Sağlık Okuryazarlığı"Ndan Habersiz - Son Dakika
Sağlık

Sağlıkçılar "Sağlık Okuryazarlığı"Ndan Habersiz

İnönü ve Dumlupınar üniversiteleri tarafından yapılan araştırmada, sağlık çalışanlarının yüzde 91,6'sının "sagˆlık okuryazarlıgˆı" kavramını duymadığı ve bilmediği belirlendi.

06.07.2016 12:32

VOLKAN KAŞİK - İnönü ve Dumlupınar üniversiteleri tarafından yapılan araştırmada, sağlık çalışanlarının yüzde 91,6'sının "sagˆlık okuryazarlıgˆı" kavramını duymadığı ve bilmediği belirlendi.

Başta sağlık çalışanları olmak üzere herkesi ilgilendiren sagˆlık okuryazarlıgˆına ilis¸kin farkındalık ve bilgi du¨zeyini tespit etmek u¨zere Malatya ve Ku¨tahya'da farklı dallarda c¸alıs¸an sagˆlık personeline yo¨nelik aras¸tırma yapıldı.

I·no¨nu¨ U¨niversitesi Turgut O¨zal Tıp Merkezinde 333, Dumlupınar U¨niversitesi Evliya C¸elebi Egˆitim Aras¸tırma Hastanesinde ise 181 olmak u¨zere toplam 514 sagˆlık c¸alıs¸anıyla yu¨z yu¨ze yürütülen araştırmada, sagˆlık c¸alıs¸anlarına ilk olarak "Sagˆlık okuryazarlıgˆı kavramını biliyor musunuz?" sorusu yo¨neltildi.

Sagˆlık okuryazarlıgˆı kavramını bildigˆini belirten c¸alıs¸anlara, "Sagˆlık okuryazarlıgˆı kavramını ilk defa nereden duydukları, sagˆlık okuryazarlıgˆı kavramının kimin ic¸in oldugˆu, sagˆlık okuryazarlıgˆı temel kavramlarını bilip bilmedikleri" soruldu.

I·ki ildeki sagˆlık c¸alıs¸anlarının cevapları toplu olarak degˆerlendirildiğinde, sagˆlık c¸alıs¸anlarının 471'inin (yüzde 91,6), "Sagˆlık okuryazarlıgˆı kavramını biliyor musunuz?" soruna "Hayır" cevabı verdiği, sadece 43 kis¸inin (yüzde 8,4) kavramı bildiği tespit edildi.

514 sağlık çalışanı üzerinde yapılan araştırmada 252 hemşire, 164 doktor ile farklı alanlardaki sağlık çalışanı 55 kişinin sagˆlık okuryazarlıgˆı kavramı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıgˆı belirlendi.

"Ciddi olarak ele alınmasını gerektiriyor"

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırma sonuçlarının önemli olduğunu belirtti.

Sağlık okuryazarlığının, bireylerin sağlıkla ilgili bilgilerinin artırılması, karar verme yetisine gelmesi ve imkanları kullanmayı öğrenmeyi kapsadığını anımsatan Yakıncı, kavramın özellikle sagˆlık hizmeti alanlar ic¸in gelis¸tirilmis¸ bir kavram olduğunu söyledi.

Yaptıkları araştırmada sağlık okuryazarlığı konusunu sağlık çalışanlarının da bilmediğini belirlediklerini aktaran Yakıncı, bunun kötü bir durum olduğunu vurguladı. Yakıncı, şöyle devam etti:

"Sağlık okuryazar sayısı arttığı taktirde sağlık hizmetleri daha hızlı ilerleyecek ve sağlık personeli bundan çok önemli yararlar görecek çünkü doktorun söylediği bir konuyu karşıdaki kişini anlaması için sağlık okuryazarı olması gerekir. Sagˆlık hizmeti alanlar ic¸in gelis¸tirilmis¸ bu kavramın sagˆlık c¸alıs¸anları tarafından o¨nemli o¨lc¸u¨de bilinmemesi bu kavramın ciddi olarak ele alınmasını gerektirmektedir. Sağlık okuryazarlığı konusunda toplumun

bilinçlendirilmesi ve farkındalığının oluşturulması

açısından önemli bir role sahip olan sağlık

çalışanlarının bu konuda öncelikli olarak bilgilendirilmesi gerektiği açıktır."

Prof. Dr. Yakıncı, sağlık okuryazarlığını hem sağlıkçıların hem vatandaşların iyi bilmesi gerektiğini dile getirerek bunun hasta-hekim ilişkisine önemli katkılar sunacağını aktardı.

Sağlıkçıların konuyu bir şekilde öğrenmeleri gerektiğine çünkü bu konunun hekim için bir araç olduğuna vurgu yapan Yakıncı, konunun bilinilirliğinin artırılması için meslek içi eğitimlere ağırlık verilmesinin önem taşıdığını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Sağlıkçılar 'Sağlık Okuryazarlığı'Ndan Habersiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement