Samsun'da Fırıncıların Sıcakla İmtihanı - Son Dakika
Güncel

Samsun'da Fırıncıların Sıcakla İmtihanı

Samsun\'da Fırıncıların Sıcakla İmtihanı

SAMSUN'un coğrafi işaretli simidini üreten ustalar yaklaşık 80 derece sıcaklıktaki fırınların başında yaz sıcağında güçlükle çalışıyor.

29.07.2016 11:52

SAMSUN'un coğrafi işaretli simidini üreten ustalar yaklaşık 80 derece sıcaklıktaki fırınların başında yaz sıcağında güçlükle çalışıyor. 17 yıldır simit ustası olan Ramazan Belik, Samsun'da 30 derece olan sıcaklığı simit fırının başında 40 derece hissettiklerini söyledi.

Türk Patent Enstitüsü tarafından 2012 yılında coğrafi işaret başvurusu kabul edilerek Türkiye'nin tescillenen ilk simidi olan 'Samsun Simidi'nin yapımında simit ustaları yaz sıcağında sınav veriyor. Yaklaşık 80 derece sıcaklıktaki fırınlarda simit pişiren ustalar yaz döneminde zorluk yaşıyor. İlkadım İlçesi'nde İstiklal Caddesi'nde simit fırınında usta olarak çalışan Ramazan Belik, yaz sıcaklıklarının kendilerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. 17 yıldır simit ustası olan Ramazan Belik, yaz aylarında fırın başında simit pişirmenin çok zor olduğunu belirterek, "Samsun'da sıcaklıklar şuan ortalama 30 derece civarında geçiyor. ancak biz fırın başında bunu en az 40 derece olarak hissediyoruz. Hatta daha fazla olabilir. 80 derecilik bir fırının başında günde ortalama günde 8 saat çalışıyorum. Bu hiç kolay bir şey değil. Ancak yıllardır bu işi yaptığım için alıştım diyebilirim" dedi.

Samsun simidi, un, susam, maya ve pekmezden yapılıyor. Mayası olabildiğince az ve mayalama (fermantasyonu) kısa tutulan simidin hamuru da yarı sert oluyor. Genellikle, dut, elma, üzüm veya armut pekmezi ile karıştırılarak yapılıyor. Üzerine bol miktarda susam konuluyor. Samsun simidinin tanesi 1 TL'ye satılıyor.

- Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Samsun'da Fırıncıların Sıcakla İmtihanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement