Samsung Galaxy Tab S 10.5 - Son Dakika
Teknoloji

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Samsung'tan tablet kullanıcılarına ince ve hafif bir çözüm.

29.08.2014 16:45
Mahmut Saral - -

Akıllı telefonlarda olduğu kadar tabletlerde de hızla gelişim sürüyor. Yüksek çözünürlüklü ekranlar, güçlü işlemciler ve hassas dokunmatik pşerformans derken, "tasarım" unsuru da bu özellikler kadar dikkat çekiyor. İnce ve hafif tabletler, hem şıklıkları hem de taşınabilir taraflarının güçlü olması sebebiyle önemli. Samsung'un yeni ürettiği 10.5 inçlik Galaxy Tab S'i de en ince ve hafif tabletlere verebileceğimiz en güzel ve güncel örneklerden bir tanesi. Yalnızca 6.6mm kalınlık oranı bulunan tablet, 465 gramlık ağırlığa sahip.


Tasarım


Galaxy Tab S'in en dikkat çekici tarafı, şüphesiz ki tasarımı. Bu tasarımda hafiflik ve incelik unsurlarının önemi büyük. Samsung, Galaxy Tab S'i lanse ederken ürünün taşınabilirliğine ve rahat kullanım için en ince tabletlerden bir tanesi olduğuna dikkat çekmişti. Tableti kullandığımız süreç boyunca gerçekten de Galaxy Tab S'in bu özelliklerinden etkilendik. 6.6mm kalınlık, an itibarıyla en iyi rakamlardan bir tanesi. 465 gramlık ağırlık da kesinlikle rahatsızlık yaratmayan bir miktar.



Yüksek çözünürlüklü versiyonu için tıklayın.


Cihazın ince ve hafif bir tasarımı var, bunu net olarak belirtelim ve gelelim diğer tasarım detaylarına. Samsung, diğer tablet ve telefon modellerinde olduğu gibi bunda da bir tane fiziksel tuşa yer vermiş (aynı zamanda parmak izi okuyucu sensör). Tasarım çizgisinin Galaxy ailesindeki diğer cihazlarla benzerlikler taşıdığı ortada. Arka tarafının mat ve tırtıklı plastikle kaplanması da Galaxy S5'i akıllara getiriyor. Ek olarak, arka taraftaki flash ışıklı 8MP kameranın çerçeve tasarımı da yine Galaxy S5'tekiyle benzer.


Ürünün sağ ve sol üst yan taraflarında konumlandırılan hoparlörler, net, temiz sesler alabilmemizi sağlıyor. Tableti yan tuttuğunuzda, güç tuşu ve ses tuşlarına sol üst taraftan ulaşabiliyorsunuz. Hemen yanda kulaklık girişi de mevcut. Sağ yan tarafa bakıldığında da 16GB'lık dahili hafızayı artırabileceğiniz microSD kart girişini ve microUSB 2.0 noktasını görüyorsunuz. Bu arada, incelediğimiz modelin, 16GB Wi-Fi versiyon olduğunu ve SM-T800 modeli olarak geçtiğini ekleyelim.


Galaxy Tab S'in parlak beyaz ve titanyum bronz gibi renk seçenekleri bulunuyor. Bizim incelediğimiz model, titanyum bronz renge sahip ve etkileyici görünüyor. Cihazın geneli mat renk tonu ile kaplıyken, yanları saran çerçevenin parlak bronz renkle hazırlanması ayrı bir hava katmış.


#Sayfa#


Ekran


Ve gelelim bir diğer önemli özelliğe, yani ekrana. Galaxy Tab S'in 10.5 inçlik ekranı, Samsung'un sıklıkla kullandığı Super Amoled teknolojisi üzerine kurulu. 2560 x 1600 çözünürlük sunan bu ekran, özellikle iç mekanlarda başarılı bir görüntü performansı sergiliyor. Ekrana farklı açılardan baktığınızda bile pek kalite kaybı yaşamıyorsunuz. Tabii ki dış mekan kullanımı, iç mekan kullanımıyla kıyaslandığında az da olsa performans kaybı yaşatıyor. Hele yoğun güneş ışığı altındaysanız, ara ara parlama ve yansımalarla karşılaşabilirsiniz, ki bu zaten birçok akıllı telefon ve tablette karşılaşabileceğiniz bir durum.


Samsung, hazırladığı ekranı en iyi şekilde sunabilmek için bazı görüntü profilleri de hazırladı (Uyarlamalı Ekran). Film mi izliyorsunuz, internette mi gezineceksiniz, oyun mu oynayacaksınız yoksa e kitap mı okuyacaksınız? İşte Samsung, tüm bu farklı deneyimlere yönelik olarak hazırladığı farklı görüntü profilleriyle "en iyi görüntüyü" elde etmenize imkan sunuyor. Oyunlar oynarken keskin renklerle karşılaşırken, kitap okurken ekranın renk ve ışık düzeyi de ona göre kısılabiliyor örneğin. Böylelikle rahatsızlık hissetmiyor ve maksimum performans elde ediyorsunuz. Bu mod, galeri, kamera, internet, video ve Google Play Kitaplar uygulamalarında kullanılabiliyor.



Samsung'un belirttiğine göre, geleneksel LCD panellerle mukayese edildiğinde 100.000 : 1 kontrast oranına sahip bir ekran paneline sahibiz.


Galaxy Tab S, yalnızca görüntü sunumuyla değil, dokunmatik performansıyla da başarılı bir iş çıkarıyor. En ufak dokunuşlara dahi yanıt bulabiliyorsunuz.


Parmak izi okuyucu sensör


Samsung, amiral gemisi modeli Galaxy S5'te yer verdiği parmak izi okuyucu sensörünü bu kez bir tablet modeli, Galaxy Tab S'de bizlere sunuyor. Bu sensör, arada ufak tefek sorunlar çıkarsa da Galaxy S5'te iyi bir performans sunuyordu. Benzer bir performans düzeyinin Galaxy Tab S'te de sağlandığını söyleyebiliriz. Parmak izi okuyucu sensörü kullanarak cihazınızı daha güvenli hale getirebiliyor, isterseniz de PayPal üzerinden alışverişler gerçekleştirebiliyorsunuz.


#Sayfa#


4+4 Exynos 5 Octa 5420 gücü


İncelediğimiz bu Wi-Fi model, Exynos 5 Octa 5420 çipsetine sahip. Bu çipsette 4 çekirdekli 1.9 GHz Cortex-A15 ve 1.3 GHz Cortex-A7 işlemci bulunuyor. Toplamda 8 çekirdek olsa da 8 çekirdek aynı anda değil, 4+4 olmak üzere cihazın ihtiyacına göre sıralı olarak çalışıyor. Bunların yanında 3GB RAM ve Mali-T628 MP6 GPU'su da var. Samsung'un teknik anlamda en güçlü tabletlerden bir tanesini ortaya çıkardığını söyleyebiliriz. AnTuTu'da yaptığımız performans testinde, cihazın 33 bin puanın üzerine çıktığını gördük. Oynadığımız Asphalt 8, Dead Trigger 2 gibi oyunlarda da gayet iyi performanslar aldık. Uzun süreli oyun oynama sebebiyle oluşan ısınma düzeyinin de sorun teşkil edecek boyutta olmadığını gördük.


Android 4.4.2 KitKat işletim sistemi ve Samsung'un güncel TouchWiz arayüzünü kullanan tablet, menüler arası geçişlerde, internet gezintilerinde de iyi performans gösteriyor. Ancak ara ara arayüzde ufak tefek kasmalar yaşanıyor. Cihazın anlaşılır bir arayüzü var.


Sağ alt köşeden tüm uygulamalara ulaşabildiğimiz gibi sol alt köşeden de tüm dosyalarımızı görebiliyoruz. Yine ekranın sağ tarafına dokunarak parmağımızı kaydırdığımızda, açılabilir ve istenirse düzenlenebilecek olan ekstra bir panelle de karşılaşıyoruz.


Galaxy Tab S, aynı anda birden fazla uygulama çalıştırabileceğiniz, aynı anda birden fazla pencere açarak birden fazla işle uğraşabileceğiniz bir tablet. Tabii ki performansta ufak tefek düşüşler yaşanabiliyor, ancak 10.5 inçlik ekranın tadını aynı anda kullanabileceğiniz uygulamalarla daha iyi çıkarabiliyorsunuz.


Kamera performansı


Akıllı telefonlarla kıyaslandığında tabletlerde fotoğraf ve video çekme oranı daha azdır. Zaten tablet alınırken de bu özellikler ön planda tutulmaz. Ancak yine de son zamanlarda kameralarda geliştirmeler söz konusu. Samsung Galaxy Tab S'in arka kısmında flash ışığıyla birlikte 8MP kamera yer alıyor ve bu kamerayla 1080p videolar kaydedebiliyorsunuz. Kameranın performansının da bir tablet için yeterli düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Hele flash ışığı sayesinde düşük ışıklı ortamlarda da iyi fotoğraflar elde edebiliyorsunuz.


#Sayfa#


Ön tarafta yer alan 2.1MP değerdeki kamerayla da internet üzerinden görüntülü görüşmeler ve selfie - öz çekim fotoğraflar elde edebiliyorsunuz. Kısacası Samsung'un kamera tarafında da iyi bir iş çıkardığını söyleyebiliriz.


Peki ya batarya?


Galaxy Tab S'te çıkarılamaz 7900mAh batarya bulunuyor. Bu batarya, normal kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarmanıza, internet bağlantılarını pek tercih etmediğinizde de bir günün üzerine çıkmanıza imkan sunuyor. Cihazda yer alan ultra güç tasarruf modunu aktifleştirdiğinizde ise, kullanmadığınız uygulamalar kapandığı ve renkler devre dışı kaldığı için daha fazla pil ömrü elde edebiliyorsunuz.


Galaxy Tab S'te GPS, Glonas, Bluetooth 4.0, Remote PC (PC'nizi tablet ile uzaktan kontrol etme) gibi özellikler de bulunuyor. Bunların yanında bir de SideSync 3.0, yani telefon ekranını ve çağrıları tablet ekranına aktarabilme özelliği var. Bu tableti kullanırken diyelim Galaxy S5 telefonunuza bir çağrı geldi. Bu çağrıyı tablete yönlendirebiliyor ve tabletten yanıtlayabiliyorsunuz. Şu an Galaxy S5 ile uyumlu olan bu özellik, önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalar sonucunda diğer Galaxy modelleriyle de uyumlu hale gelecek.


Sonuca gelirsek


Samsung Galaxy Tab S, an itibarıyla en ince ve hafif tabletlerden bir tanesi. Güçlü bir donanıma sahip olan tablet, 8MP flashlı ana kamerası ve parmak izi okuyucu sensör gibi özellikleri sayesinde de birçok rakibinden ayrılmasını biliyor. Tabii 10.5 inçlik ekranının sunduğu görüntü kalitesini de eklememiz gerekiyor. 1199TL'lik fiyat etiketi bulunan ürün, üst düzey Android performansı sunuyor. Unutmadan, 8.4 inç ekrana sahip bir Galaxy Tab S de var.



Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Samsung Galaxy Tab S 10.5 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement