Sanayi Şirketlerinin Döviz Borcu Azalıyor - Son Dakika
Güncel

Sanayi Şirketlerinin Döviz Borcu Azalıyor

2014 yılının ilk çeyrek bilançoları Mayıs ayı itibarı ile sona ererek şirketler ilk üç aylık performanslarını ortaya koydular.

23.05.2014 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mart ayı öncesi kurlarda yaşanan hızlı yükseliş ile birlikte özellikle sanayi şirketleri başta olmak üzere, döviz borcu olanlar kur riski nedeniyle kârlılıklarından yemişlerdi. Ocak ayında olağanüstü toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) aldığı kararla hızlı bir faiz artırımına giderek politika faizini yüzde 4,5'dan yüzde 10'a çekerek hızla yükselen kura dur demişti.

Ocak ayından bu yana 2,38 seviyelerinden dönen Dolar/Lira kuru kısa bir süreç sonrasında Mayıs ayında 2,06 seviyelerine kadar gevşeyerek döviz borcu bulunan şirket ve tüketicilere rahat bir nefes aldırdı.

Sanayiciler rahat bir nefes aldı

Borsada ilk 30 sıralamasında yer alan sanayi şirketlerinin borçlarını incelediğimizde, 2013 yılı sonunda -17,7 milyar Dolarlık döviz borçları bulunduğunu görüyoruz. Fakat 2014 yılında açıklanan ilk çeyrek bilançolarında sanayi şirketlerinin döviz borçları -9,7 milyar Dolar'a kadar geriledi. Rahat bir nefes alan sanayiciler 2,06 TL olan Dolar kuru ile birlikte borçlarını yeniden maliyetlendirme konusunda da ayrıca avantaj yakaladı.

2013 yılında psikolojik kur seviyesinin 2 TL'nin üstüne çıkılmasıyla, yatırımcı döviz borcu olan şirketleri, kârlılığını ve temettü verimliliğini etkileyeceği için sanayi hisselerinden uzak durmuştu. Aslında 2013 yılı sanayicilere çok büyük bir ders oldu diyebiliriz. Ağır döviz yükümlülüklerine rağmen, dövizdeki ani dalgalanmalara karşı birçoğunun ek maliyet oluşturabileceği gerekçesi ile hedge yöntemi ile korunmaması, döviz kuru yükselmeye devam ederken, büyük bir risk ile karşı karşıya bırakmıştı. Şirketler arasında Enka İnşaat, Pegasus ve Koza Altın gibi şirketler döviz artısı ile dikkat çekerken, Türk Telekom, Tüpraş gibi şirketlerin ise yüklü döviz açıkları bulunuyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sanayi Şirketlerinin Döviz Borcu Azalıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement