Şehitkamil'den Kasaplara Kurban Semineri - Son Dakika
Yerel

Şehitkamil'den Kasaplara Kurban Semineri

Kurban Bayramı nedeniyle Şehitkamil Belediyesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kasaplara yönelik seminer düzenledi.

01.10.2014 13:38

Kurban Bayramı nedeniyle Şehitkamil Belediyesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kasaplara yönelik seminer düzenledi.

Şehitkamil Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nde düzenlenen seminere, ilçe genelindeki kasaplardan yoğun katılım oldu. Kasaplara, kurban kesimiyle ilgili seminer veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden memur İhsan Kaya, kurban kesim yerlerinde kesim ve temizlik şartlarına riayet etmeleri, kesim belgelerini yanında bulundurmalarını ve kişisel kılık kıyafete de önem vermeleri gerektiğini dile getirdi. Seminerde, ayrıca kurbanlık hayvanda olabilecek hastalıklar ve hayvandaki hastalık fark edildiği takdir de neler yapılması gerektiğini anlattı. İhsan Kaya, hayvan kesildikten sonra etinde veya organlarında normalin dışında mantar tarzı beyazlıkların olması gibi bir durum ile karşılaşıldığında derhal veteriner hekime başvurulması ve kesinlikle o etin tüketilmemesi gerektiği hakkında da bilgiler verdi. Seminerde, kesilecek olan hayvanın hastalık belirtisi olarak, ateşinin olması, halsizlikten ayakta duramaması, ishalinin olması gibi durumlarda hayvan kesinlikle kesilmeyerek yine veteriner hekime başvurulması gerektiği belirtildi. Kasaplara çevresel olarak dikkat edilmesi gereken hususlarda anlatıldı. Kurban atıklarının akarsu, su kanalı, sokaklara ve çöp konteynerlerin dışına gelişi güzel atmayıp, plastik çöp poşetlerine konularak çöp konteynerlerin iç kısmına bırakılması, kurbanlık hayvanların kesildikten sonra kan, iç organlar ve diğer atıklar bir çukur kazılarak çukura atılması ve üzerine kireç dökülerek çukurun kapatılması gerektiği vurgulandı.

Kurbanlık hayvanların kesim şekilleri ve neler yapılması gerektiği kapsamında da kasaplara bilgiler verildi. Kesilecek hayvanın yere uzun süre yürütülmeden getirilmesi, kesim öncesi hayvana en az stresin yaşatılması ve kesilirken hayvana acı çektirmeden kesilmesinin hem İslami açıdan şart olduğu hem de iyi kalitede et elde etmede önemli olduğu söylendi. Seminerin olumlu geçtiğini dile getiren kasaplar, "Bu tür seminerlerin düzenlenmesi bizim açısından olumlu buluyoruz. Çünkü kurban keserken, nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olduk. Hayvanı kesmeden önce hasta olup olmadığını kontrol etmemiz gerektiği, kurbanın kesildikten sonra hastalık belirtilerinin olup olmadığı konusunda nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda bilgiler verildi. İslami ve hijyenik şartlarda kurbanı kesmemiz konusunda bilgiler aktarıldı. Verilen bu seminerle kurban kesiminde daha dikkatli olacağımızı düşünüyoruz. Bu semineri düzenleyen Şehitkamil Belediyemize ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyoruz" dedi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Şehitkamil'den Kasaplara Kurban Semineri - Son Dakika


Advertisement