Şeyh Süleyman Mescidi'nin Restorasyonu - Son Dakika
Güncel

Şeyh Süleyman Mescidi'nin Restorasyonu

Türk ve İtalyan uzmanların ortaklığında gerçekleşen restorasyon çalışmaları, 3 4 Kasım'da İstanbul'da düzenlenecek sempozyumda masaya yatırılacak Vakıflar Genel Müdürü Ertem: "Hem kendi deneyimlerimizi aktarmak hem de İtalyan uzmanların deneyim ve birikiminden yararlanmak amacıyla yürüttüğümüz proje.

31.10.2014 11:50

Fatih'teki Şeyh Süleyman Mescidi'nin Türk ve İtalyan uzmanların ortaklığında gerçekleşen restorasyonu, 3-4 Kasım'da düzenlenecek "Kültür Varlıklarında Koruma Sempozyumu"nda ele alınacak.

Son yıllarda kültür varlıklarının korunması konusunda dikkati çekici çalışmalara imza atan Vakıflar Genel Müdürlüğü ile İtalya Emilio-Romagna Bölge Yönetimi ve Restorasyon Firmaları Birliği Assorestauro arasında yaklaşık 1,5 yıldır yürütülen Med-Art eğitim projesi devam ediyor.

Proje kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün restorasyon konusunda çalışma yapan mimar ve mühendisleri, İtalya'da farklı restorasyon şantiyelerinde 6 kişilik gruplar halinde workshop çalışmasına katılarak, en son İtalyan koruma teknolojilerini yerinde inceleme imkanı buldu.

Dünyada eski eser restorasyonu konusunda en ileri ülkelerden biri olan İtalya ile sürdürülen ortaklık kapsamında, Fatih'teki Şeyh Süleyman Mescidi'nin restorasyonu da gerçekleştiriliyor. Türk ve İtalyan uzmanlar tarafından modern restorasyon yöntemleri, malzeme ve teknolojiler kullanılarak yapılan resterasyonunun gelecek yıl tamamlanması hedefleniyor.

Bu alanda yapılan ilk bilimsel ve teorik işbirliği çalışması olarak kabul edilen Med-Art eğitim projesi kapsamında 3-4 Kasım'da İstanbul'da Kültür Varlıklarında Koruma (Türkiye ve İtalya'dan Restorasyon Uygulamaları) Sempozyumu düzenlenecek.

Sempozyuma, İtalya'dan 3 Assorestauro temsilcisi, uzman uygulamacı firma temsilcileri ve akademisyenler davet edildi.

Kazlıçeşme Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek sempozyumda, Türk ve İtalyan uzmanlar Şeyh Süleyman Mescidi restorasyonunu masaya yatıracak.

"11 senede 4000 eser restore ettik"

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, eski eserlerin restorasyonuna büyük önem verdiklerini belirterek, 11 senede 4000 eseri restore ettiklerini söyledi.

Eski eser restorasyonları konusundaki çalışmalarıyla ön plana çıkan İtalya ile yürütülen eğitim projesinin önemine değinen Ertem, bu anlamda sempozyumun da deneyim paylaşımı açısından her iki ülkeye de katkısı olacağını kaydetti.

Adnan Ertem, "Hem kendi deneyimlerimizi aktarmak hem de İtalyan uzmanların deneyim ve birikiminden yararlanmak amacıyla yürüttüğümüz proje ile yalnızca kurumumuza değil, ülkemizin de bu alandaki bilimsel zenginliğine katkıda bulunuyoruz" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şeyh Süleyman Mescidi'nin Restorasyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement