Sgk'dan Borç Yapılandırmaları İçin Çağrı - Son Dakika
Yerel

Sgk'dan Borç Yapılandırmaları İçin Çağrı

Sgk\'dan Borç Yapılandırmaları İçin Çağrı

Adana Sosyal Güvenlik İl Müdürü Kaşif Kılıç, Bağkur ve Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borç yapılandırma müracaatlarının 2 Şubat, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borç yapılandırma müracaatlarının ise 30 Nisan tarihinde sona ereceğini belirterek başvuru yapamayan vatandaşların bu tarihleri kaçırmamaları gerektiğini söyledi.

21.01.2015 12:03

Adana Sosyal Güvenlik İl Müdürü Kaşif Kılıç, Bağkur ve Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borç yapılandırma müracaatlarının 2 Şubat, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borç yapılandırma müracaatlarının ise 30 Nisan tarihinde sona ereceğini belirterek başvuru yapamayan vatandaşların bu tarihleri kaçırmamaları gerektiğini söyledi.

Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenleyen Kaşif Kılıç, SGK alacaklarına yönelik borç yapılandırmaları hakkında bilgiler aktardı. Kılıç, 2 milyon 149 bin kişinin yaşadığı kentte 4/a, 4/b, 4/c kapsamında eski adı SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı aktif sigortalıları ile bunların bakmakla yükümlü olduğu 1 milyon 696 bin 575 kişiye, Genel Sağlık Sigortası tescili yaptıranlarla beraber ise 2 milyon 124 bin kişiye hizmet verdiklerini söyledi.

11 Eylül tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren torba yasayla birlikte SGK alacaklarının yeniden yapılandırılmasına dair kanunun yürürlüğe girmesiyle sigortalı, emeklilik ve genel sağlık sigortası uygulamalarında çeşitli değişiklikler yapıldığını belirten Kaşif Kılıç, şunları söyledi:

"Doğumla Türk vatandaşı olup, çıkma izni almak suretiyle vatandaşlığını kaybeden yurtdışı sigortalılarımıza 18 yaşından sonraki yurtdışında Türk vatandaşı olarak geçen sigortalılık, işsizlik ve ev kadınlığı sürelerini borçlanma hakkı getirildi. Yine yurtdışında çalışan vatandaşlarımızın sosyal güvenlik sözleşmesinde belirtilmiş olmak şartıyla yurtdışında çalışmaya başladıkları tarih, ülkemizde çalışmaya başladıkları tarih olarak kabul edildi. Yapılan bu değişikliklerle ilgili kurumumuz aleyhine dava açmış olan sigortalılarımıza da davasından feragat emesi halinde yeni kazanılan haklar kullandırılacak. Bakanlıkça onaylı Yer altı maden iş yerlerinde sürekli veya nöbetli olarak çalışan sigortalılarımız emeklilik yaş haddi 55'den 50'e indirilip, 5 yıl erken emeklilik hakkı verildi. Kurumumuzca yapılan tüp bebek uygulaması denemesi 2 çocuktan 3 çocuğa çıkarıldı. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalıştırılan sigortalılar için uygulanan ağır cezalar kaldırıldı. Daha önce kurumumuza resen Genel Sağlık Sigortasına kaydı yapılıp borçlandırılan sigortalılarımızın 1 Ekim tarihinden itibaren 6 aylık süre içerisinde gelir testi yaptırmaları halinde, kaymakamlıkça belirlenen gelir durumuna göre durumları yeniden değerlendirilecektir."

Adana Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olarak işveren prim alacaklarının 31 Aralık tarihine göre 647 milyon 889 bin 685 TL icralı ve 76 milyon 511 bin 794 TL icrasız olmak üzere gecikme zammı dahil toplam 724 milyon 401 bin 660 TL olduğunu söyleyen Kılıç, 1 Aralık tarihinde başlanan yapılandırma müracatlarının işveren, Bağkur, SGDP borçları için 2 Şubat tarihinde, GSS borçları için ise 30 Mayıs tarihinde sona ereceğini ifade etti. Kılıç, bugüne kadar 14 bin 288 işveren, 27 bin 792 sigortalı, 10 bin 877 GSS olmak üzere 52 bin 957 vatandaşın borçlarını yapılandırması için başvuru yaptığını ve bunların 50 bin 133 adedinin sonuçlandırıldığını söyledi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sgk'dan Borç Yapılandırmaları İçin Çağrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement