"Siber Saldırı Sonucunda Finansal Bir Zarar Yaşanmadı" - Son Dakika
Güncel

"Siber Saldırı Sonucunda Finansal Bir Zarar Yaşanmadı"

HSBC Türkiye Genel Müdürü Emmett "Kredi kartlarına yapılan siber saldırı sonucunda herhangi bir şüpheli işlem olmadı, finansal bir zarar yaşanmadı." dedi.

10.12.2014 15:03  Güncelleme: 15:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HSBC Türkiye Genel Müdürü James Emmett, bir ay önce HSBC Türkiye müşterilerinin kredi kartı ve banka kartlarına düzenlenen siber saldırı sonucunda şüpheli bir işlem gerçekleştirilmediğini belirterek, "Şu ana kadar finansal bir zarar yaşanmadı" dedi.

Türkiye'deki basın mensuplarıyla ilk defa bir araya geldiği toplantıda Emmett, HSBC Türkiye'nin uzun vadeli strateji ve hedeflerini paylaştı.

HSBC'nin büyüyen pazarlarda müşterilerini fırsatlarla buluşturduğuna dikkati çeken Emmett, "Türkiye, çok sayıda temel niteliği nedeniyle yatırım için belirlediğimiz öncelikli 21 pazar arasında yer alıyor. Söz konusu nitelikler arasında genç ve artan nüfus, düşük hane halkı ve kamu borcu, krizlere karşı dayanıklı bir ekonomi, güçlü bankacılık sektörü ve mali disiplin, giderek büyüyen uluslararası ticaret hacmi ve yatırım portföyünün yanı sıra ülkedeki girişimcilik ruhunu saymamız mümkün" diye konuştu.

Emmett, HSBC'nin dünya genelinde 50 milyondan fazla müşteriyle 74 pazar ve bölgede faaliyet gösterdiğini belirterek, Türkiye'nin orta ve uzun vadede ekonomik gelişme kaydetmeye ve yatırımcılar için cazip fırsatlar sunmaya devam edeceğine inandıklarını vurguladı.

HSBC Türkiye olarak müşterilerini, hedef ve hayallerini gerçekleştirmelerinde destekleyerek, Türkiye'nin tercih edilen öncü uluslararası bankası olmayı amaçladıklarını aktaran Emmett, şunları kaydetti:

"Yükselen orta gelir grubundaki ve uluslararası bakış açısına sahip müşteriler; geniş ürün ve hizmet portföyümüzün yanı sıra küresel ağımız, uzmanlığımız ve bilgi birikimimizden en çok yararlanan müşteri kitlesi olmaları nedeniyle bizimle çalışıyorlar. Müşterilerimizle sadece işlem bankacılığına dayalı değil, ömür boyu sürecek bir bankacılık ilişkisi geliştirmek istiyoruz. Kurumsal ve ticari bankacılık alanında ölçekten bağımsız olarak, uluslararası bakış açısına sahip ve küresel ticaret yapmak isteyen müşterilere daha çok odaklanacağız. Bireysel bankacılıkta, müşterilerimize ayrıcalıklar sağlayarak 'Advance' ürün ve hizmetler paketini önümüzdeki günlerde hayata geçireceğiz. Bunun yanı sıra direkt bankacılık ve dijital bankacılık kanallarımıza yönelik yatırımlarımıza artırarak devam ediyoruz."

Emmett, küresel ve yatırım bankacılığı alanında, müşterilerin tutarlı ve uzun vadeli performans elde etmeleri için gelişmiş ve gelişmekte olan pazarlarda ticari fırsatlar sağladıklarına işaret ederek, "Özel bankacılık alanında servet sahibi müşterilere odaklanırken, hem şahsi hem de iş birikimlerinin yönetimi için kurumsal, küresel ve yatırım bankacılığı ekiplerimizle yakın işbirliği içinde, müşterilerimizin uluslararası fırsatlara erişimlerini sağlıyoruz" dedi.

"Türkiye'de karlılık anlamında kısa vadede bir yavaşlama görüldü"

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Emmett, Türkiye'ye yönelik 2015 yılı tahminlerine göre, cari açığın yüzde 5,2, enflasyonun yüzde 7,1 olmasını beklediklerini söyledi.

James Emmett, ekonomik anlamda Türkiye'nin hem orta hem de uzun vadede çok ciddi fırsatlar barındırdığına dikkati çekerek, "Bu ortamda büyüme fırsatlarını yakalayacağımızı düşünüyorum. Büyüme anlamında önceliğimiz kurumsal ve ticari bankacılıkta olacak. Uluslararası zihniyete sahip firmaları hedefliyoruz, şirketlere dış satın almaları ve halka açılmaları konularında destek vermek istiyoruz" dedi.

HSBC Türkiye Genel Müdürü Emmett, bankanın net karlılıkta sıkıntı yaşamasına ilişkin bir soru üzerine, HSBC'nin Türkiye'deki stratejisine bakıldığında karlılık anlamında kısa vadede bir yavaşlama görüldüğünü vurguladı.

Emmett, "Türkiye'deki zararın iki ana yönü var. Birinci sebebi, sektörde geçtiğimiz 1 yılda oluşan büyük değişimler, mevzuat anlamındaki değişiklikler... Yeniden odaklanarak bu durumun yönetilmesini sağladık. Bununla bağlantılı olarak da provizyonlarımızın artmasının büyük etkisi oldu. Bu durumu da ileriye dönük olarak yöneteceğiz" ifadelerini kullandı.

Bir ay önce HSBC Türkiye müşterilerinin kredi kartı ve banka kartlarına yönelik siber saldırı düzenlenmesine ilişkin soru üzerine Emmett, şöyle dedi:

"Siber saldırı sonucunda bildiğiniz gibi bir veri kaybı yaşadık. Bu da 2,7 milyon müşterimizi etkiledi. Bunun sonucunda herhangi bir şüpheli işlem ya da dolandırıcılık olmadı. Şu ana kadar finansal bir zarar yaşanmadı. Müşterilerimiz herhangi bir riskle karşı karşıya kalmadı. Bu saldırı neticesinde bazı maliyetler yaşandı ancak herhangi bir finansal kayıp yaşanmadı. Saldırı sonucunda müşteri tabanımızda da büyük rakam değişikliği olmadı."

HSBC Türkiye olarak bireysel bankacılık alanından çıkma gibi bir planlarının olup olmadığının sorulması üzerine Emmett, böyle bir planlarının olmadığını aktararak, "Bireysel bankacılık ve bireysel birikim yönetimini yapılandıracağız ve doğrudan bankacılık yatırımlarına devam edeceğiz. O alandaki yetkinliklerimizi biraz daha geliştireceğiz. Hem kurumsal hem ticari sektörü, ihtiyaçları bazında desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Emmett, İstanbul'un finans merkezi olması yönündeki çalışmalara ilişkin bir soruyu ise "İstanbul'un hem coğrafi anlamda hem de gelişim anlamında finans merkezi olma potansiyeli bulunuyor. Geliştirilmesi gereken çeşitli yönler var ama İstanbul'un finans merkezi olma kavramı çok ilgi görüyor ve ileriye dönük önemli olmaya devam edecek" diye yanıtladı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Siber Saldırı Sonucunda Finansal Bir Zarar Yaşanmadı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement