Silikon Vadisi FIFA 15 İncelemesi! - Son Dakika
Teknoloji

Silikon Vadisi FIFA 15 İncelemesi!

Silikonvadisi.tv takipçileri için efsanevi futbol oyunu FIFA 15 'i inceledik.

28.09.2014 07:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Silikonvadisi.tv takipçileri için efsanevi futbol oyunu FIFA 15 'i inceledik…

Tüm zamanların en büyük futbol oyunlarından biri olan FIFA serisinin yeni oyunu FIFA 15 raflarda yerini aldı. Özellikle Türkiye Süper Ligi'nin de resmi olarak FIFA 15 'de bulunuyor olması Türk futbol severlerin ve futbol oyunu aşıklarının tüm dikkatinin FIFA 15 'e çevrilmesine sebep oldu. Özellikle son yılların en çok oynanan ve en çok satılan futbol oyunu olan FIFA'nın yeni sürümünü sizler için detaylı bir şekilde inceledik. ( İncelememiz FIFA 15 'in Playstation 4 versiyonu üzerinde yapılmıştır.)

Fifa 15 'i açtığım anda dikkatimi çeken ilk şey aşırı değişiklikler olmasa da biraz farklılaşan arayüz oldu. Daha keskin ve dikkat çekici bir hal alan arayüz oyuna ayrıca bir ciddiyet havası katmış diyebilirim. Özellikle Match Day Live sekmesinde oyunun başında seçtiğiniz favori takım hakkında gelen güncel spor haberleri oldukça başarılı bir hal almış. Tabii ki menü incelemesinden sonra biraz da sabırsızlanarak yapay zekaya karşı bir maç yapmak istedim. Aslında oyunun demo sürümünde zaten karşılaşmış olduğum ve hayran kaldığım yeni menü sisteminden bahsetmeden olmaz. Özellikle takımımızın taktiklerini, oyuncu varyasyonlarını ve sistematik değişiklikleri yaptığımız menüdeki değişim inanılmaz olmuş. Daha kolay bir şekle bürünen ve bunu yaparken daha etkili renkler ve tasarımla oyun oynayacak kişiyi ekrana kilitleyen bir menü seçeneği sonunda FIFA 15'de bizlerle. Sonunda diyorum çünkü bundan önceki FIFA serilerindeki menülerde bilmeyen birinin istediği seçenekleri bulması oldukça zordu ayrıca kullanım açısından hiç beğenmediğim bir menü tiplemesi vardı. Şimdi ki menüde taktik yaparak dakikalar harcayabilirim gerçekten keyif veriyor.

Ve sonunda maç başlıyor!

Maça başladıktan ve birkaç maç yaptıktan sonra çok belirgin farklılıklar sezdim diyebilirim. Genel olarak oynanış büyük bir haz veriyor. Aynı saatte önemli bir futbol maçı olsaydı, oyunu bırakıp izlemek istemeyebilirdim herhalde çünkü o kadar canlı ve gerçekçi bir atmosfer var ki adeta TV'den gerçek bir maç takip ediyorsunuz. Özellikle çimlerde ve stadyumda uygulanan grafik gelişimleri kendilerini oldukça belli ediyor. Oyunda her ince detay özenle işlenmiş. Tam burada futbolcuların benzerliklerinden bahsetmemek olmaz. EA Sports'un FIFA 15 tanıtımlarında kendilerini bu konu hakkında oldukça övdüklerini biliyoruz ve gerçekten haklılar da. Oyuncuların benzerlikleri eski nesil oyunlara ve rakiplerine oldukça yüksek. Ancak size kötü bir haberim var Türkiye Ligi maalesef bu konuda berbat. En azından Türkiye Süper Ligi'nde mücadele eden dünyaca ünlü oyuncuların benzer olması gerektiğini düşünüyorum ama maalesef Türkiye Süper Ligi'ne gereken önem verilmemiş.

Maça tekrar dönecek olursak momentumdaki iyileştirmeler oldukça başarılı geldi bana. Özellikle oyun hızı ve futbolcuların maça bire bir etkilerindeki yenilikler beni çok etkiledi. FIFA 13 ve 14 'de zorunluluk haline gelen takım oyunu felsefesi FIFA 15 ile biraz kırılacak gibi gözüküyor çünkü oyuncular bileklerine daha hakim gözüküyor, tabii ki her futbolcu değil bu da gerçekçilik faktörüne bir artı daha yazmamız anlamına geliyor. Özellikle yapay zekaya karşı oynarken dikkatimi birçok şey çekti. Yapay zeka artık eskisi gibi pas oyununa dayalı bir performans sergilemiyor. Daha önce belirttiğim gibi oyuna katılan bireysellik faktörü yapay zekayı da bütünüyle etkilemiş. Yapay zeka da gerektiği yerlerde bireysel oynayabiliyor. Bu durum yapay zekaya karşı oynarken oyundan eski nesillere nazaran daha çok zevk almamızı sağlıyor.

Yaptığım birkaç maçın ardından ve FIFA'nın yenilik olarak gözümüze soktuğu kaleciler faktöründen de bahsetme gereği duydum. Maalesef oyun bu konuda sınıfta kaldı diyebilirim. Oyunu oynarken özellikle çapraz pozisyondan ve sıfırdan yediğim gollerin ardından nerede FIFA 14 kalecileri diye serzenişte bulundum diyebilirim. Rakibin kaleyi çaprazdan gören ve yakın köşeye yolladığı hemen hemen etkili her şut gol oluyor. Daha doğrusu kaleci yakın köşeye gelen şutlara hamle yapamıyor. İnsanı gerçekten sinir eden bir durum. Peki kalecilerde yenilikler yapıldığını söyleyen EA Sports'un iyileştirdiği bir şey yok mu diye sorarsanız en azından sizlere evet var diyebilirim. Bire bir pozisyonlarda kaleciler inanılmaz derecede iyi ve gerçekçi bir şekilde açı kapatıyorlar. Bu da oyunun oynanabilirliğine büyük bir etki yapıyor. İyi açı kapatıyorlar cümlesini yanlış anlayıp karşı karşıya gol atmanın zorlaştığını düşünmeyin. Oyun bu konuda gerçekliğini yine son safhalara çıkarmış şöyle ki gerçek futbol maçlarında olduğu gibi karşı karşıya pozisyonda yerden şut çektiğinizde top kalecinin kollarının altından ve bacaklarının arasından geçebiliyor. Evet FIFA 14'de de bu durum vardı ancak bu kadar hissedilebilir değildi.

Oyunda insanın garipsediği bir durumda şut çekme olayı. Kaleyi bulan şutlar çekmek biraz zorlaşmış. Daha doğrusu topa yön verme durumu eskisi kadar kolay değil. Özellikle FIFA 13 ve FIFA 14 'de atmayı çok sevdiğim plase şutların FIFA 15'de biraz önü kesilmiş. Her ne kadar oyunu ilk açtığımda "yahu o şut oraya gider mi?" demiş olsam da, oyunla zaman geçirdikçe ve şut çekmeye alıştıkça tepkilerim azaldı diyebilirim. Ancak FIFA 15 'in bir oyun olduğunu ve eğlenmek için oynadığımı kendime hatırlatınca şut mevzundan memnun olmadığımı fark edebildim. Ne de olsa futbol oyununu biraz yapamadıklarımızı yapmak, sevdiğimiz takımlarda göremediklerimizi göstermek için oynuyoruz.

Bahsedilecek şeylerden biri de yine demo sürümde de karşılaşmış olduğumuz oyun içi stratejilere eklenen all out atack ve all out defence seçenekleri. Sadece bu iki yeni seçeneğin değil oyun içi stratejilerin devam eden maça etkisinin FIFA 15 ile daha da arttığını söyleyebilirim. FIFA 14'de tüm gücümüzle hücum stratejisine geçtiğimizde gerçekten takım ileriyi daha çok düşünüyordu ve pozisyonlar bulabiliyorduk. Ancak top kontrolünü kalan dakikaların tamamına yaymakta zorlanıyorduk çünkü yapay zeka bu stratejilere ayak uydurmakta çok başarılı olamıyordu. FIFA 15'de maçın gidişatına göre yapay zekanın da stratejilerinin değiştiğini rahatlıkla anlayabiliyoruz. Mesela dakika 70 1-0 geridesiniz siz all out atack seçeneğiyle tüm oyuncularınızı hücum için yönlendirdiğinizde karşınızda kontur atak arayan ve önceliği defans olan bir takım beliriyor. ya da siz 1-0 öndeyken ve dakika 80 iken tamamen hücumu düşünen bir takım ile futbol heyecanına devam ediyorsunuz. Bunları söylüyorsun ama FIFA 14 'de böyleydi diye düşünebilirsiniz, evet FIFA 14 'de böyleydi ama bu farklılıklar bu kadar hissedilebilir ve heyecana yeni bir boyut katacak kadar güçlü değildi. Hazır strateji kısmından konuşmuşken FIFA'nın her zaman çok başarılı olduğu ve FIFA 15 ile de başarılı olmaya devam ettiği bir konudan da bahsedelim; Futbol ve taktik düzeni. Gerek kademe anlayışları olsun, sahaya diziliş olsun, formasyonların belirginliği olsun her zaman olduğu gibi yine harika. Oyun oynarken size gerçekten futboldan anlayan insanlar tarafından yaratıldığını hissettiriyor.

Yazımızın sonuna yaklaşırken FIFA 15 'de beni en çok sevindiren şeylerden birini daha sizlere söyleyeyim. Benim için FIFA 14 'de top taca çıktı mı futbolcunun gidip topu almasını ve taç kullanılacak noktaya geri dönmesini beklemek çok zor gelirdi, birçok kez oyunun başında bu duruma sinirlendiğim olmuştur. FIFA 15 'de artık bu bekleme derdi yok. Siz nasıl düşünüyorsunuz bilmiyorum ama benim için oldukça sevindirici bir haber.

Ben FIFA 15 'i oldukça başarılı buldum. Kaleci sorunu çok ciddi gözükse de oyunun insana verdiği keyif inanılmaz. Kaleci sorununun da birkaç güncelleme ile düzeleceğini umut ediyorum. Bu inceleme yazısını yazarken oyunun her modunu tek tek denedim. Ayrıca maçları sadece yapay zekaya karşı değil, online moda girerek farklı insanlara karşı da yaptım. Bana göre FIFA 15 bu seneye de damga vuracaktır. Özellikle yenilenen Ultimate Team modu ile oyun kullanıcıyı kendisine bağlamayı başarıyor. Oyun hakkında merak ettiğiniz şeyleri sormak için benimle iletişime geçebilirsiniz.

İşte karşınızda FIFA 15 incelememizden kesitler sunacak video:

The post Silikon Vadisi FIFA 15 İncelemesi! appeared first on Silikon Vadisi TV.

Silikon Vadisi FIFA 15 İncelemesi!
Kaynak: SilikonVadisi.tv

Son Dakika Teknoloji Silikon Vadisi FIFA 15 İncelemesi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement