Şırnak 45 Yıl Içtiği Sigara Yüzünden 2 Bacağını Kaybetti - Son Dakika
Güncel

Şırnak 45 Yıl Içtiği Sigara Yüzünden 2 Bacağını Kaybetti

Şırnak'ta, 45 yıl içitiği sigara yüzünden 14 kez çeşitli ameliyat geçiren ve 2 bacağanı da kaybeden 76 yaşındaki Ahmet Şan, Sigarayı Bırakma Günü'nde, kendisini örnek göstererek, sigara içenlere, bırakmaları konusunda uyarıda bulundu.

09.02.2017 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak'ta, 45 yıl içitiği sigara yüzünden 14 kez çeşitli ameliyat geçiren ve 2 bacağanı da kaybeden 76 yaşındaki Ahmet Şan, Sigarayı Bırakma Günü'nde, kendisini örnek göstererek, sigara içenlere, bırakmaları konusunda uyarıda bulundu.

Şırnak merkez'de yaşayan 3'ü kız, 6'sı erkek 9 çocuk babası Ahmet Şan, 12 yaşından beri içmeye başladığı ve 45 yıl içtiği sigara yüzünden 14 kez çeşitli ameliyat geçirdi. Bir bacağını 1987 yılında, diğer bacağını ise 1992 yılında sigara yüzünden kaybeden Şan, 9 Şubat Dünyü Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle sigara içenlere, kendi yaşadıkları üzerinden uyarıda bulundu.

"12 YAŞINDA BAŞLADIM. ANNEM BANA BİR TABAKA SİGARA ALIP, 'AL OĞLUM İÇ' DEDİ"

Sigara içenler kendisini ibret alması gerektiğini anlatan 9 çocuk babası Ahmet Şan, 45 yıl boyunca günde 3 tabaka tütün içtiğini anlattı. Türkçe bilmediği için Kürtçe yaptığı konuşmasında Şan, sigaraya başlama hikayesini şöyle anlattı:

"Ailemin tek çocuğuydum. Babam öldükten sonra annem bize baktı. O dönemde sigara içmeyen adamlar başlarını öne eğer, öyle dolaşırdı. 12 yaşına geldiğimde annem bana bir yelek ve bir tabaka sigara alıp 'al oğlum iç' dedi. Çocuklar ailelerinin korkusundan sigara izmaritleri içerdi. Annem bana verdiğinde artık serbest bir şekilde içmeye başladım. 12 yaşında başladığım sigara bana zarar vermedi. Askere gidip geldikten 2 yıl sonra ayaklarım şişti. Doktora gittim bana 'sigara içiyormusun?' diye sorararak, sigara içmemem konusunda uyarıda bulundu. Ben de dedimki ne öksürüyorum, ne nefesim daralıyor, bu doktor kalkmış bana 'sigara içme, ayağın şişmez' diyor. Doktora bana bir hap ver şişliği insin dedim. Bana dediki sana ilaç vermem. Boşverdim. Geldim aradan birkaç yıl geçtikten sonra ayağımda yaralar başladı. Ayağımın tabanında siyah bir nokta ortaya çıktı. Doktora gitim o siyah noktayı kesti. 10 gün sonra iyileşti. Başka bir doktora gösterdim. Yere koyduğumda ayaklarım kırmızılaşıyor, kaldırdığımda beyazlaşıyordu. Kan damalarımda dolaşmıyordu. Doktor ameliyat olmam gerektiğini söyledi, 'Damarı açmamız' gerekiyor dedi. Ben de kabul ettim. Ameliyat olduktan sonra ayaklarımda kan dolaşımı olmaya başladı. O doktor da bana, 'sigara içme' dedi. Kısa bir süre sigara içmeyi bıraktım ama daha sonra yeniden sigara içmeye başladım."

"BİR BACAĞIM KESİLDİKTEN SONRA SİGARAYI BIRAKTIM"

1987 yılında sigaradan dolayı bir bacağı kesildikten sonra sigarayı bıraktığını ifade eden Şan, "Sağ ayağımı kestiler. Ben de sigarayı bıraktım. Kahvehanelere gittim, sigara içilen ortamlara girdim. Pasif içici duruma geldim. Sigara dumanı nedeniyle sancılar diğer ayağıma da sıçradı. Doktora gittiğimde sigara içip içmediğimi sordu. Hayır deyince sigara içilen ortamlara girip girmediğimi sordu. Ben de sigaralı ortamlardan sakınmadığımı söyledim. Doktor da bak 'sakınmadın diğer ayağına da sıçradı' dedi. Sağ ayağım tamamen kesildiği için sol bacağımı ayak bileğinden önce kestiler destek olması için. Ama sancılar, ağrılar bir türlü kesilmedi. Dayanamayacak duruma gelince bu sefer Ankara'ya doktora gitmeye karar verdim. 52 saat sıra bekledim en son doktor muayene ettikten sonra kesilmesi gerektiğini söyledi ve kesti" dedi.

"KİMSE İÇEMESİN, SİGARA DÜŞMANDIR"

Sigara içenlere seslenerek bırakmaları uyarısında bulunan Şan, "Zevk için sigara içmeyin, sigaranın kimseye faydası yok. Ben şuanda bile sigara içmeye başlarsam ya belden aşağısını, yada kollarımı kesecekler. 2-3 ay sigara içersem kollarımı keserler bunu iddia ediyorum. Hepinize tavsiyede bulunuyorum. Kimse sigara içmesin. Sigara düşmandır. Bazıları diyorki, 'insan arkadaşını terk edermi?' evet eğer arkadaşın sana ihanet ediyorsa iter, uçurumunda aşağı atarsın. Bu yüzdeN sadece zevk, yada başkalarına hava atmak için sigara içmeyin. Size zarar verdiği gibi çevrenizde bulunan insanlara da zarar veriyor. Ben sigara içtim 2 bacağımı kaybettim. Sizler yol yakınken dönün ve sigarayı bırakın. Benim durumuma düştükten sonra bıraksanız da artık bir şey ifade etmiyor" şeklinde konuştu.

Şırnak 45 Yıl Içtiği Sigara Yüzünden 2 Bacağını Kaybetti
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şırnak 45 Yıl Içtiği Sigara Yüzünden 2 Bacağını Kaybetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement