Soykırım Kurbanlarının Yakınları, Katliam Yerlerini Gezdi - Son Dakika
Güncel

Soykırım Kurbanlarının Yakınları, Katliam Yerlerini Gezdi

Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenlerin yakınları, savaş döneminde büyük katliamların yapıldığı toplama kamplarını ziyaret etti.

13.07.2014 13:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden kurbanların yakınları ve soykırımda hayatta kalmayı başaran bazı Boşnaklar, 13 Temmuz 1995 tarihinde binin üzerinde Boşnak'ın Sırplar tarafından kurşuna dizilerek öldürüldüğü Kravitsa'daki toplama kampını ziyaret etti.

Bosna Sırp Cumhuriyeti (RS) Polisi'nin geniş güvenlik önlemi aldığı ziyarette, eski Kravitsa Tarım Kooperatifi'nde işlenen katliamlarda oğullarını, eşlerini ve babalarını kaybeden kurban yakınları duygulu anlar yaşadı.

Kampı ziyaret edenlerden Vasviya Kadiç, soykırımda babasını ve 3 erkek kardeşini kaybettiğini söyledi. Öldürülen kardeşlerinden birinin evli olduğunu ve öldürülmeden kısa bir süre önce kızının dünyaya geldiğini belirten Kadiç, "Kardeşim henüz bir çocuğu olduğunu öğrenemeden hayatını kaybetti. Hem babamı hem kardeşlerimi geçen yıl defnettik. En küçük kardeşimin sadece üç kemiğini defnedebildik" diye konuştu.

Kravitsa'ya tekerlekli sandalyede gelen ve burada hayatını kaybeden kurbanlara dua eden Şuhra Maliç de soykırımda 2 oğlunu kaybettiğini söyledi.

Kampın kapılarını açan yetkililere teşekkür eden Maliç, "Bizlere bir şey yapamayacaklarını anladılar. Daha önce de buraya geldik, yine geleceğiz. Oğullarımın öldürüldüğü bu yeri ziyaret etmeye devam edeceğim. Benim hayatım onlar olmadan zaten yıkılmış durumda" diye konuştu.

Soykırımda eşini ve iki oğlunu kaybeden Ramiza Gurdiç de eşinin kemiklerini Yadro'da, bir oğlunun kemiklerini ise Branyevo'da bulduğunu belirtti.

-Kravitsa'da ne oldu-

Görgü tanıklarının Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki ifadelerine göre, Sırp asker ve polisler, 13 Temmuz 1995 tarihinde Kravitsa Tarım Kooperatifi'nde binin üzerinde Boşnak erkeği kurşuna dizerek öldürdü. Srebrenitsa'daki soykırımdan kaçarak "ölüm yolu" olarak bilinen orman yolundan Boşnakların kontrolündeki Tuzla şehrine ulaşmak isteyen Boşnaklar, Sırp güçlerinin eline geçtikten sonra buraya getirilerek kurşuna dizilmişti.

Srebrenitsa'daki katliamlarda en fazla kurbanın hayatını kaybettiği yerlerden biri olan Kravitsa, daha önce kurban yakınlarının ziyaretine kapalı tutuluyordu. Kurban yakınları ilk kez geçen yıl Kravitsa'daki toplama kampını ziyaret etmiş, burada hayatını kaybedenler için anma tören düzenlemişti. - Republika Srpska

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Soykırım Kurbanlarının Yakınları, Katliam Yerlerini Gezdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement