Stk Temsilcilerinden Bayram Tatlısı Uyarıları - Son Dakika
Yerel

Stk Temsilcilerinden Bayram Tatlısı Uyarıları

Stk Temsilcilerinden Bayram Tatlısı Uyarıları

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şube Başkanı Sülahi Özalp, Şeker İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Cengiz Ünder ve Eskişehir Tuhafiyeciler ve İşportacılar Odası Başkanı Ali Safa yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla tüketicileri...

31.07.2013 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şube Başkanı Sülahi Özalp, Şeker İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Cengiz Ünder ve Eskişehir Tuhafiyeciler ve İşportacılar Odası Başkanı Ali Safa yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla tüketicileri tatlılara karşı uyardılar.

Ortak bir açıklama yapan STK temsilcilerinden Sülahi Özalp, Ramazan Bayramı'na sayılı günler kaldığını ve tatlı alışverişinin yoğunlaştığını söyledi. Tatlı alırken tüketicilere fiyat ve kalite araştırmalarını öneren Özalp "Bayram tatlıları piyasada 6 liradan 40 liraya kadar değişen fiyatlarda satılıyor. Ancak sağlığımızı tehdit eden ve tatlı imalatlarında kullanılan tatlandırıcılara karşı tüketicilerimizi uyarıyoruz. Bayram öncesinde, merdiven altı diye tabir edilen sağlıksız ürünlerin denetimden uzak bir şekilde tüketiciye sunulduğunu görüyoruz. Ayrıca bazı firmaların maliyeti düşürmek amacıyla tatlı imalatlarında kullandıkları tatlandırıcıların, mide rahatsızlıklarına, kalp damar hastalıklarına ve pek çok hastalıklara yol açtığı uzmanlarca söylenmektedir. Tatlı ürünleri alacak olan tüketicilerimizin bu konuda dikkatli olmalıdır"

TATLANDIRICI UYARISI

Ülke olarak yılda 2,5 milyon ton şeker tüketiminin olduğunu söyleyen Şeker İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Cengiz Ünder, tatlandırıcıların yasal kotasının yüzde 10 olduğunu, ancak her yıl Bakanlar Kurulu kararıyla bu oranın yüzde 50 artırılarak yüzde 15'e çıkartıldığını belirtti. Dünyada ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerde tatlandırıcı kullanım kotasının yüzde 2 olduğunu belirten Ünder, her tatlandırıcı kotasının, ekilemeyen pancar alanı anlamına geldiğini söyledi.

KALP VE DAMAR SAĞLIĞI

Pancar şekerinden daha ucuz olduğu için tercih edilen mısır şurubu şerbetinin kalp ve damar sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiği uzmanlar tarafından da dile getirildiğini söyleyen Ünder şunları söyledi:

"Bir tarafta doğal pancardan üretilen şeker diğer tarafta ise kimyasal işlemlerden geçirilerek elde edilen yapay tatlandırıcıları halkımızın tercihine bırakıyoruz. Ancak sorumlu sendikacılık anlayışımız gereği de insanlarımızın Ramazan sofralarının tadını bozmamak adına mutlaka yüzde yüz doğal pancar şekerinden üretilen tatlıları tüketmelerini öneriyoruz."

KONTROLLÜ KULLANIM ŞART

Esnafın yanında oldukları kadar tüketicilerinde yanında olduklarını ifade eden Eskişehir Tuhafiyeciler ve İşportacılar Odası Başkanı Ali Safa Şen ise, TÜKODER'in tüketicilere yönelik yapmış olduğu bu tür çalışmalarını hep desteklediklerini söyledi. Şen açıklamalarının devamında ise, "Yapay tatlandırıcıların kontrollü kullanılması gerektiğini söylüyoruz. Bu konuda biz de mücadele ediyor ve mücadele eden tüm kurum kuruluşların yanında yer alıyoruz" dedi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Stk Temsilcilerinden Bayram Tatlısı Uyarıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement