Sudan'da Ulusal Uzlaşı Arayışları - Son Dakika
Güncel

Sudan'da Ulusal Uzlaşı Arayışları

BM Genel Sekreteri'nin Sudan ve Güney Sudan Özel Temsilcisi Menkerios, SPLM ve Darfur'daki silahlı hareketlere iktidar partisiyle diyaloğa katılım çağrısı yaptı.

16.04.2014 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Sudan ve Güney Sudan Özel Temsilcisi Haile Menkerios, Sudan Halk Kurtuluşu Hareketi (SPLM) ve Darfur'daki silahlı hareketleri, Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in Ocak ayında yaptığı diyalog çağrısına olumlu karşılık vermeye davet etti.

Başkent Hartum'da Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı İbrahim Gandur ile bir araya gelen Menkerios yaptığı açıklamada, görüşmede ulusal diyalog süreci ve iktidardaki partinin bu çerçevede attığı adımları ele aldıklarını söyledi.

Menkerios, tüm taraflar arasında diyaloğu destekleyecek kriterler yoluyla güvenin inşa edilmesinin önemine vurgu yaparak, SPLM ve Darfur'daki silahlı hareketlere ciddiyetle diyaloğa katılım çağrısı yaptı.

BM'nin kapsamlı ve şeffaf bir diyalog için Beşir'in alacağı kararları destekleyeceğini belirten Menkerios, hükümet ve SPLM'nin, Mavi Nil ve Güney Kordofan'daki çatışmalardan etkilenen sivillere yardımı da kapsayan müzakereler yoluyla anlaşmaya varmasını temenni ettiğini dile getirdi.

Menkerios, Sudanlı yetkililerle temaslarda bulunmak üzere pazartesi günü Hartum'a gelmişti.

Sudan Devlet Başkanı Beşir, Ocak ayında, "İç savaşın durdurulması ve barışın sağlanması, özgür siyasi toplum oluşturulması, yoksullukla mücadele ve milli kimliğin güçlendirilmesi" gibi dört ana başlığın öne çıktığı reform planını açıklayarak, muhalif partilere diyalog çağrısında bulunmuştu.

20 muhalif partinin çatı kuruluşu Muhalif Partiler İttifakı Genel Konseyi ve ayrılıkçı dört silahlı hareketi bünyesinde barındıran Devrim Cephesi, 8 Nisan'da "Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in diyalog çağrısının kabulü için ortaya konulan ortak şartlarda" anlaştıklarını açıklamıştı.

Darfur bölgesinde, "Adalet ve Eşitlik", "Sudan Kurtuluş Hareketi" ve "Sudan Halk Kurtuluş Ordusu" hareketleri, 2003 yılından bu yana hükümete karşı savaşıyor. - Hartum

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sudan'da Ulusal Uzlaşı Arayışları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement