Tacikistan'daki Anayasa Değişikliği - Son Dakika
Güncel

Tacikistan'daki Anayasa Değişikliği

TAŞKENT (AA) – Tacikistan Anayasa Mahkemesi "Ulusun Lideri" statüsüne sahip Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'a sınırsız sayıda cumhurbaşkanı seçilme hakkının da tanındığı anayasa değişikliğini onayladı.

04.02.2016 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TAŞKENT (AA) – Tacikistan Anayasa Mahkemesi "Ulusun Lideri" statüsüne sahip Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'a sınırsız sayıda cumhurbaşkanı seçilme hakkının da tanındığı anayasa değişikliğini onayladı.

Tacikistan Parlamentosu tarafından daha önce kabul edilen bazı anayasa değişikliklerini görüşen Anayasa Mahkemesi, bu değişikliklerin anayasaya uygun olduğunu kabul ederek onay verdi.

Anayasa Mahkemesi, yayımladığı kararında, "bu değişikliklerin devletin ve toplumun gelişiminin gelinen aşamasına uygun olduğu ve anayasal sistemin temellerini güçlendirmeyi amaçladığı" kaydedildi.

Bir kişinin ikiden fazla cumhurbaşkanı seçilmesini yasaklayan maddenin bulunduğu Tacikistan anayasasında yapılan yeni değişikliğe göre, "Ulusun Lideri" statüsüne sahip Cumhurbaşkanı Rahman'a bu kısıtlama uygulanmayacak.

Kabul edilen anayasa değişikliğine göre, cumhurbaşkanı adayı olmak için alt yaş sınırı da 35'ten 30'a indirildi.

Anayasa değişikliğiyle milli ve dini niteliklere dayalı siyasi partilerin kurulması da yasaklanırken, siyasi partilerin yurt dışından finanse edilmesine ve yabancı ülkelerin siyasi partilerinin ülkede faaliyet yapmasına da engel olunacak.

Cumhurbaşkanı adayı olmak için şart koşulan yaş sınırının düşürülmesiyle, 2020 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde 33 yaşını dolduracak olan Cumhurbaşkanı Rahman'ın büyük oğlu Rustam Rahman'ın aday olmasının da yolu açılmış oldu.

Cumhurbaşkanı Rahman'a "Ulusun Lideri" statüsünü veren yasa, geçen yıl sonunda parlamentoda kabul edilmesinin ardından Rahman tarafından imzalanarak yürürlüğe girmişti. Tacikistan parlamentosunun alt kurulu olan Temsilciler Meclisi, anayasa değişikliğini 22 Ocak'ta görüşerek kabul etmiş ve onaylamak üzere Anayasa Mahkemesine göndermişti.

Değişiklik, parlamentonun belirleyeceği bir tarihte yapılacak halk oylamasında desteklenmesi halinde yürürlüğe girecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tacikistan'daki Anayasa Değişikliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement