Mimar Sinan'ın Eserine Devlet Eliyle Kaçak Kat - Son Dakika
Ekonomi

Mimar Sinan'ın Eserine Devlet Eliyle Kaçak Kat

Mimar Sinan\'ın Eserine Devlet Eliyle Kaçak Kat

Vakıflar, Beşiktaş'taki Mimar Sinan'ın yaptığı camiye kaçak bir şekilde 'cumba' kondurdu.

27.07.2015 15:50  Güncelleme: 16:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Restorasyon rezaletlerine bir yenisi eklendi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul'un önemli tarihi yapılarından Beşiktaş'taki Sinan Paşa Camii'nin yanına cumbalı bir mahfil ekledi.

MİMAR SİNAN'IN ESERİNE KAÇAK İNŞAAT

Geçtiğimiz yıl ilk kez gündeme gelen ve tartışmalara neden olan mahfil, caminin Kaptan-ı Derya Sinan Paşa tarafından 1555'te Mimar Sinan'a yaptırılan asıl halinde yer almıyor. 'Hünkar Mahfili'nin (Osmanlı padişahlarının ibadetleri için yapılan yapı bölümü) 19. yüzyılda camiye eklendiğini ifade eden Mimarlık Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Uğur Tanyeli, "Mimar Sinan yapısını bozduğu gerekçesiyle 1940'larda yok edilmiş bir binayı eski fotoğraflarına bakarak yeniden inşa ettiler.

ORJİNALİNDE YOK

Caminin orijinal halinde bir mahfil yoktu. Yıktırılmasaydı tabii ki o mahfili de korumak gerekirdi. Ama, yıkılmış ve tarihsel açıdan da kaybı çok hayati önemde olmayan bir ek binayı ve sadece eski fotoğraflara bakıp inşa etmek doğru değildir. Mahfil, Sinan yapısına hoyrat bir müdahaledir." diye konuştu.

'OSMANLI'DA ÖRNEĞİ YOK'

Milliyet gazetesinden Mert İnan'ın haberine göre, 2.5 milyon liraya mal olan Hünkar Mahfili'nin Beşiktaş Müftülüğü'ne tahsis edilmesi planlanıyor. Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü tarafından 2011'de restore ettirilerek geçtiğimiz yıl hizmete açılan yapıyı 'gülünç' olarak nitelendiren Prof. Afife Batur, "Projeyi yapan her kimse ne Sinan'ı, ne de Osmanlı mimarlık geleneğini biliyor! Ortaya uydurma bir yapı çıkmış. Hünkar Mahfilleri'nin cumbası olmaz. Yeniden ihya neye göre yapıldı o da belli değil.

"BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ"

Projenin eski belgesi var mıydı? Bizim mesleki bilgimiz Sinan Paşa Camii'nin yanında öyle bir mahfil olmadığı yönünde. Mahfil, Sinan yapısına uyumlu görünmüyor. Ne yazık ki projenin şu anki görünümü çok uygunsuz bir konum ve detaylar içeriyor. Osmanlı dönemine baktığımızda herhangi bir yapıya böyle bir ekleme yapıldığını görmedik." dedi. (Kaynak: Sözcü)

Son Dakika Ekonomi Mimar Sinan'ın Eserine Devlet Eliyle Kaçak Kat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • Şarık Tara: İlber ortaylı görmesin 2 0 Yanıtla
  • .: Akap kaçak kat/yolsuzluk kanında var. Kim takar ecdadı. 2 0 Yanıtla
  • DOĞRU: AKP İŞTE NE BEKLERSİN 0 1 Yanıtla
  • Merhamet Yok: Sen onu bunu bırak bugün Barbaros Anıtı'nın olduğu park alanı tarihi Beşiktaş hamamıyıdı. O nerede. Mimar Sinan ın eserini Demokrat parti yok etti. 0 0 Yanıtla
  • İSMET DOGAN: normallllllllllllllllllllllllll 0 0 Yanıtla
  • boş adam: dikkat edin bu ülkenin mimarlar odası var ama onlar tayyibin yedini içtini bardak çatal kaşık onları hesaplıyor,halbuki bu konu onların nerde yoklar çünkü onlarda muhalif siyasrtçi olmuş 0 0 Yanıtla

Advertisement