Taşköprü'ye 3. Büyük Baraj - Son Dakika
Yerel

Taşköprü'ye 3. Büyük Baraj

Kastamonu'nun Taşköprü ve Hanönü ilçelerini kapsayacak Taşköprü Barajı'nın proje yapım işi 2011 yatırım programına alındı.

03.06.2011 12:51

Kastamonu'nun Taşköprü ve Hanönü ilçelerini kapsayacak Taşköprü Barajı'nın proje yapım işi 2011 yatırım programına alındı.

Obrucak ve Karadere Barajları'nın ardından ilçenin ve bölgenin 3. büyük barajı konumunda olacak olan Taşköprü Barajı, Hanönü ve Taşköprü ilçelerinden çok sayıda köyü ve araziyi de sular altında bırakacak.

1940'lı yıllarda Gökırmak Vadisi üzerinde ölçümüne başlanan ve 1998 yılında ise planlanması yapılan ve ilk yıllarda Hanönü Barajı olarak anılmasına rağmen daha sonra Taşköprü Barajı ismini alan barajın, bu yılın sonunda projesinin ihaleye çıkartılacağı açıklandı.

Kastamonu Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise Hanönü'de Küreçayı, Sirke, Akçasu, Taşköprü'de ise Kuyluş köylerini kapsayan Taşköprü Barajı'nın, yaklaşık 6 bin 200 hektar alanın sulamasında kullanılacağını belirtti.

Aynı zamanda barajdan sulamanın yanı sıra 14 megawat (MW) kurulu gücün de Hidroelektrik Santrali'nde (HES) kurulacağı, sulama ve enerji amaçlı olan Taşköprü Barajı sulamasından 5 bin 300 hektarı Sinop'a bağlı Boyabat ve Durağan ilçelerinde, 900 hektarının ise Kastamonu'nun Hanönü ilçesinde kullanılacağı kaydedildi.

Proje ihalesinin tamamlanmasının ardından, proje ihalesinin 2013 yılında yapılmasının hedeflendiğini belirten DSİ yetkilileri, baraj ve sulama kanallarının tamamlanmasının normal şartlarda 10 yıl sürmesinin beklendiği ve yerleri kamulaştırılacak olan köylülerin asla mağdur edilmeyeceğini bildirdi.

Taşköprü Kuyluş Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldırım ise köylerinin köklü bir geçmişe sahip olduğunu, arazilerin ve evlerinin sular altında kalacak olmasından üzüntü duyduklarını söyledi.

Yetkililerin, şuana kadar kendilerini konuyla ilgili bilgilendirmediğinden yakınan Yıldırım, "İsteğimiz, bizlerin mağdur edilmemesi" dedi.

Ayrıca, Kuyluş köyü sakinleri Hüseyin Dede Türbesi'nin de sular altında kalacağını öğrendiklerini, bu konuda yasal haklarını kullanacaklarını bildirdi.

- KASTAMONU

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Taşköprü'ye 3. Büyük Baraj - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement