Tayt' Haberini Şikayet Etti, Savcı 'Basın Özgür' Diyerek Takipsizlik Verdi - Son Dakika
Güncel

Tayt' Haberini Şikayet Etti, Savcı 'Basın Özgür' Diyerek Takipsizlik Verdi

Tayt\' Haberini Şikayet Etti, Savcı \'Basın Özgür\' Diyerek Takipsizlik Verdi

Erzurum'da 'tayt' giydiği ve başka bir erkeğin otomobilinde yan yatmış şekilde oturduğu gerekçesiyle bıçaklanan D.K.'nın haber yapan DHA Muhabiri Hümeyra Pardeli'yi şikayetine savcılık takipsizlik verdi.

18.09.2014 11:25

Erzurum'da 'tayt' giydiği ve başka bir erkeğin otomobilinde yan yatmış şekilde oturduğu gerekçesiyle bıçaklanan D.K.'nın haber yapan DHA Muhabiri Hümeyra Pardeli'yi şikayetine savcılık takipsizlik verdi. Savcılık, gerekçeli karar açıklandıktan sonra kamuoyu aydınlatmanın suç teşkil etmeyeceğini ve basının özgür olduğunu bildirdi.

Geçen 23 Ocak günü meydana gelen olayda T.K. eşi D. K.'yı başka bir erkeğin otomobilinde bıçaklayarak yaraladı. İkinci Ağır Ceza Mahkemesinde T.K., eşe karşı kasten adam öldürmeye teşebbüs suçundan 15 yıl hapis istemiyle yargılandı. Mahkeme, T.K.'nın eşinin tayt giymesini ve başka bir erkeğin otomobilinde yan yatmış şekilde oturmasını tahrik unsurları arasında göstererek cezasında indirdim yaptı ve sanığı 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.

'Bıçaklanan kadının tayt giymesi tahrik sayıldı' başlıklı haberin 31 Temmuz 2014'te yayınlanmasının ardından D.K., Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) başvurarak haberi yapan DHA muhabiri Hümeyra Pardeli'den şikayetçi oldu. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davayı DHA muhabiri Pardeli'nin kendisinden rıza almaksızın yazdığını, haber nedeniyle sokağa çıkamaz ve insanların yüzüne bakamaz olduğunu ileri süren D.K.'nın şikayeti üzerine başlatılan soruşturmaya savcılık, 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararı verdi. Savcılık takipsizlik kararında şöyle dedi:

"Yürütülen soruşturma neticesinde; TCK'nın 285'inci maddesinde düzenlenen gizliliğin ihlali suçunun soruşturma evresini kapsadığı, ancak istisnai durumlarda kovuşturma evresinde de mahkeme heyetince gizlilik veya yayın yasağı kararı da alınabileceği, müştekinin şikayetinde de bildirdiği üzere basın mensubu olan şüphelinin gerekçeli karar açıklandıktan sonra haber konusu yaptığı, aynca 5187 Sayılı Basın Kanunu'nun 3'üncü maddesinde 'Basın özgürdür. Bu özgürlük; bilgi edinme, yayma, eleştirme, eser yaratma haklarını içerir' olarak, yine 5237 Sayılı TCK'nın 285/6'ncı maddesine göre ise 'soruşturma ve kovuşturma işlemlerinin haber verme sınırları aşılmaksızın haber konusu yapılması suç oluşturmaz' olarak düzenlendiği, bu yönüyle gerekçeli karar açıklandıktan sonra kamuyu aydınlatmak maksadıyla şikayete konu eylemin haber yapılmasının suç teşkil etmeyeceği gibi müştekinin haberin içeriğinde maddi gerçek sınırları dışında gerçeği yansıtmayan bilgi bulunması halinde yine Basın Kanunu'na göre tekzip yayınlatma hakkının da her zaman bulunduğu, bu yönüyle de atılı suçun unsurlarının olayda oluşmadığı anlaşıldığından kovuşturmaya yer olmadığına." - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tayt' Haberini Şikayet Etti, Savcı 'Basın Özgür' Diyerek Takipsizlik Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement