TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na Viyana'da "Altın Ödül" - Son Dakika
Güncel

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na Viyana'da "Altın Ödül"

Hisarcıklıoğlu: "Taşımacılığın önündeki engellerin kaldırılması konusunda destek bekliyoruz" "AB ülkeleri tarafından tırlarımıza kota konulmaktadır.

03.12.2014 17:44

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na Avusturya Ekonomi Odası (WKÖ) Altın Ödülü verildi.

Hisarcıklıoğlu, ödülünü Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Avusturya Ekonomi Odası'nda düzenlenen törenle aldı.

WKÖ Başkanı Christoph Leitl törende yaptığı konuşmada, Türkiye ile Avusturya arasında yaklaşık 2,5 milyar avroluk ticaret hacminin ve yaklaşık 10 milyar avroluk yatırımların bulunduğunu söyledi. Ticaretin karşılıklı güvene dayandığını aktaran Leithl, "İnsanlar arasında güven olduğu zaman ticari faaliyetlerin de sürürülmesi mümkündür" dedi.

"Türkiye Avusturya ilişkileriyle Avrupa ve dünya ekonomisine olumlu katkısı" dolayısıyla Hisarcıklıoğlu'na ödülünü veren Leithl, Hisarcıklıoğlu'nun Türkiye iş dünyasını çok iyi temsil ettiğini, yapıcı ve olumlu kişiliği ile ilişkilere katkıda bulunduğunu vurguladı.

Hisarcıklıoğlu ise 2009 yılında Avusturya Büyük Altın Liyakat Nişanı'nın kendisine verildiğini ve bu nişanı gururla taşıdığını kaydederek, TOBB olarak Avusturya ile ilişkilere büyük önem verdiklerini söyledi. Türkiye ile Avusturya arasında köklü tarihi ve siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik ilişkilerin de güçlü olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülkelerin başında Avusturya gelmektedir. Son 5 yılda Türkiye'ye 50 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı gelmiş olup, Avusturyalı şirketler 7,2 milyar dolar ile en büyük paya sahiptir. Esasen Türkiye'deki Avusturya menşeli yatırımların yüzde 80'i, bu son 5 senede Türkiye'ye gelmiştir" diye konuştu.

"Taşımacılığın önündeki engeller kaldırılmalı"

Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Avusturya arasındaki ikili ticaret hacminin 3 milyar dolar seviyesinde kalmasını yeterli görmediğini dile getirdi. Türkiye'nin 400 milyar dolar civarında dış ticaret hacmine sahip olduğunu ve bunu önümüzdeki 10 yılda 3 katına çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bunu sağlayabilmek için de demiryolu taşımacılığını geliştirmek gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Bu noktada, Avusturyalı dostlarımdan da taşımacılığın önündeki engellerin kaldırılması konusunda destek bekliyoruz" dedi.

AB'ye "kota" eleştirisi

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ihracatının yüzde 55'ni karayolu ile yaptığının altını çizerek, "Ancak AB ülkeleri tarafından tırlarımıza, kota konulmaktadır. Bu durum, hem AB'nin ruhu olan serbest ticaret ilkesine hem de AB'nin hukuki temeli Gümrük Birliğine açıkça aykırıdır. Bu sorunun çözülmesi, geçiş kotalarının kaldırılması için Avusturyalı dostlarımızın desteğini rica ediyoruz" çağrısında bulundu.

Hisarcıklıoğlu, iktisadi bütünleşme, hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlüklerin tesisi ve öngörülebilirlik açısından AB üyeliğinin hayati önem taşıdığını ve Türkiye'nin AB vizyonuna destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

"Son derece tedirginiz"

Hisarcıklıoğlu, AB ile ABD arasında yürütülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) görüşmelerinin de Türkiye'nin AB üyelik sürecine etki edecek önemli bir gelişme olduğuna dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, TOBB olarak her zaman serbest ticaretten yanayız. TTIP gibi mega anlaşmanın sonuçlarından son derece tedirginiz. Özellikle de Türkiye gibi AB ile gümrük birliği içindeki bir ülkenin böyle bir anlaşma dışında bırakılması, çok ciddi ekonomik ve siyasi sonuçlar doğuracaktır. Bu yüzden hem AB hem de ABD'li muhataplarımıza, Türkiye'nin bu süreçte yer almasının zaruri olduğunu anlatıyoruz. Avusturya iş dünyasından da bu konuda bize destek vermesini bekliyoruz."

Törene, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş, Viyana Başkonsolosu Tayyar Kağan Atay, Viyana Odası Başkanı Walter Ruck ile çok sayıda Avusturyalı ve Türk işadamları katıldı.

Konuşmların ardından törene katılanlar birlikte toplu hatıra fotoğrafı çektirdi. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na Viyana'da 'Altın Ödül' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement