Tokat Kebabının "Zirve Mevsimi" - Son Dakika
Güncel

Tokat Kebabının "Zirve Mevsimi"

Tokat Kebabının "Zirve Mevsimi"

Tokat’ta yerli sebzelerin çıktığı ve kuzuların yetiştiği bu ayda “Tokat kebabının” tat anlamında zirve mevsimi olduğu bildirildi.

25.08.2014 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ta yerli sebzelerin çıktığı ve kuzuların yetiştiği bu ayda "Tokat kebabının" tat anlamında zirve mevsimi olduğu bildirildi.

Tokat'ın marka değerlerinden olan kebap ismi ile ülke sınırlarını aşıyor. Yıllar önce bağ evlerinde özel ocaklarda yapılan eşsiz lezzet restoranlarda damaklara hitap ediyor. Tokat kebabında kullanılan sebze ve et ise kebabın tadında ayrı bir yer tutuyor. Lezzetli bir Tokat kebabı için ise sebzesinin de mevsiminde yetişmesi gerekiyor. Tokat'ta yetişen domates, patlıcan ve biberin hasat edilmeye başlaması ile lezzetlenen kebabın mevsiminde yenilmesi damaklarda ayrı bir tat bırakıyor.

Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, Tokat'ta 10 ay kebap yapıldığını ama yerli sebzelerin çıktığı ve kuzuların tam yetiştiği bu mevsimde Tokat kebabının tat anlamında zirve mevsiminde olunduğunu kaydetti. Tokat kebabını ticari emtiadan öte kentin adının duyulması anlamında tanıtım aracı olarak gördüklerini ifade eden Başkan Aydoğan, "Bununla ilgili ünlü gurmelerden Vedat Milor'un ifadesi ile Tokat'ın sadece kebabı ile Türkiye'deki gurme turizmciliğinin merkezi olabilecek bir yer. Bu manada Tokat kebabı çevre illerden sahip çıkılmaya çalışılsa da bu yadsınamaz bir gerçek. Bunu nereden biliyoruz? Bağ evlerimizde belki 100 yıllık kebap ocakları var. Bugün Tokat kebabı ülkemizde çeşitli yerlerde de yapılmaya başladı. Bu kebabı yaparak 'Tokat kebabı' diye satan esnaflara teşekkür ediyoruz. Ama adını adeta intihal ederek değiştirip çeşitli coğrafi bölgelerin isimlerini ilave edenleri de kınıyoruz. Bu yakışıksız bir durum. Çünkü her şey ismi ile müsemma, adı ile satıldığında bir anlamı var. Biz Tokat kebabını Tokat'a has sebzesi ile kuzusu ile bütünleştiğinde ciddi bir tat ortaya çıktığını ifade etmek istiyorum" dedi.

Tokat kebabının çok pahalı bir yemek olmadığını ifade eden Başkan Aydoğan, "Porsiyonu 20-25 TL, kilogram fiyatı ise 100-120 TL. Porsiyonu küçültüp 20 TL'ye veren yerler var. Lokantada yediğiniz ortalama bir yemek fiyatını Tokat kebabı yenilebilir. Bir kilogram kebaptan 5 kişi doyabilir. Tokat kebabı sebzesi ve eti ile doyurucu bir yemektir. Diğer kebaplar gibi değil etrafında birçok sebzesi yanında garnitürü, pidesi ile birlikte kebabımız ayrı bir tat" diye konuştu.

Tokat kebabını marka tescil çalışmalarının Tokat TSO tarafından devam ettiğine işaret eden Başkan Aydoğan, belirli standartlara oturtulmuş olacak olan Tokat kebabı ile yurt içi ve yurt dışından gelenleri buluşturmak istediklerini sözlerine ekledi.

(Nİ-SLH-Y)

, - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tokat Kebabının 'Zirve Mevsimi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement