Topbaş: "Kalkınma Gündemi İnsan Odaklı, Gerçekçi ve Elde Edilebilir Olmalı" - Son Dakika
Dünya

Topbaş: "Kalkınma Gündemi İnsan Odaklı, Gerçekçi ve Elde Edilebilir Olmalı"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Hedefleri kapsamında gündemin, insan odaklı, gerçekçi ve elde edilebilir olmasının yanı sıra gelecek nesillerin ihtiyaçlarına da hitap edebilmesi gerektiğini söyledi.

27.06.2015 10:29

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Hedefleri kapsamında gündemin, insan odaklı, gerçekçi ve elde edilebilir olmasının yanı sıra gelecek nesillerin ihtiyaçlarına da hitap edebilmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve UCLG Başkanı Topbaş, Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nde düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma konusunda Üst Düzey Siyasi Forum'un açılış oturumunda, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler ile 2015 için Küresel Görev Gücü altında toplanan yerel liderleri temsilen konuşma yaptı.

Üst Düzey Siyasi Forum'a katkıda bulunmaya kararlı olduklarını dile getiren Topbaş, kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek noktasında sorumluluğun büyük bir kısmının yerel yönetim kademesine ait olduğunu söyledi. "Yoksulluğun azaltılması, refah ve sürdürülebilir kalkınmanın beraber elde edilebileceği bir çözümün ve yeni bir kalkınma gündeminin ortaya konulabileceğine inanıyoruz" diyen Topbaş, bu gündemin, tek ve evrensel olması gerektiğini savunarak, "Aynı zamanda insan odaklı, gerçekçi ve elde edilebilir olmasının yanı sıra gelecek nesillerin ihtiyaçlarına hitap edebilmelidir" dedi.

Topbaş, sürdürülebilirliğin kalkınmadan ayrı tutulamayacağı kanaatinde olduklarını dile getirerek, "Vatandaşlarımızın yaşam koşullarını iyileştirdiğimizde, toplumlarımızın dirençliliğini artırmış, yeni fırsatlar oluşturmuş ve gelecek nesillere daha iyi bir miras bırakmış olacağız. Çözüm ortağı olarak, küresel hedefleri yerel ve bölgesel katkılarla gerçekleştirmek istiyoruz" diye konuştu.

EŞİTSİZLİKLER ZAYIF NOKTA

Kentsel gündemin yalnızca şehirlere değil, aynı zamanda bütün yerleşimlere ait bir gündem olduğuna dikkat çeken Topbaş, "Eşitsizlikleri azaltmak için kalkınma gündemini yerelleştirmek ülkeler ve bölgeler dahilindeki ve arasındaki eşitsizliğin artışı, birçok uluslararası forumda Binyıl Kalkınma Hedefleri'nin zayıf noktası olarak dile getirilmiştir" diyerek bu gerçekliğin artık sadece en az gelişmiş ülkeler için geçerli olmadığını söyledi.

Topbaş sözlerine, "Günümüzde dünyadaki en yoksul nüfusun yüzde 70'i orta gelirli ülkelerde ve kentlerde yaşamaktadır. Yerel ve alt ulusal yönetimler, yoksulluğun ve hastalıkların azaltılmasında kritik öneme sahip yerel kalkınma stratejilerini ve altyapıları sağlamakta ve sürdürmektedir" şeklinde devam etti.

"KALİTELİ TEMEL HİZMETLERE EVRENSEL ERİŞİM ÖNEMLİ"

Uluslararası uygulama mekanizmalarının, yerel ve bölgesel yönetimleri özel bir yönetim alanı ve kalkınmanın kilit aktörleri olarak kabul etmesi, karar alma mercileri ile vatandaşlar arasındaki boşluğun; sağlam, adil ve özellikle yerel düzeyde kaynaklara sahip kurumlar ile kapatılması gerektiğini ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve UCLG Başkanı Kadir Topbaş şöyle devam etti:

"Kaliteli temel hizmetlere evrensel erişim sağlamak büyük önem taşıyor. Kent liderleri olarak günlük sorumluluklarımız, bunu yakından anlamamızı sağlıyor. Özellikle de kadınlar, çocuklar, engelliler ve yoksullar gibi toplumun en savunmasız kesimlerinin kaliteli temel hizmetlere ihtiyacı var. Kalkınma gündeminin önemini en çok sokaklarda, okullarda, hastanelerde ve karakollarda görüyoruz."

Belediye başkanları olarak, çoğu zaman doğrudan yetkinliklerimizin üzerinde çalışmalar gerektiren durumlarla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Topbaş, önlerindeki gündemin; yerel, ulusal, bölgesel ve uluslararası liderlerin ortak çalışmasını gerektirdiğini söyledi. Topbaş, kentleşmenin getirdiği zorlukları kabul ettiklerini ancak, aynı zamanda büyük olasılıklar sunduğu gerçeğine dikkat çekerek "Bu olasılıklar, ancak yerel ve bölgesel yönetimlerin kalkınma gündemine tam katılımı ile gerçekleştirilebilir" ifadesini kullandı.

Topbaş konuşmasını, "Kararlılığımızın ve desteğimizin bır kez daha altını çiziyor, forum'a hitap etme fırsatını verdiğiniz için teşekkür ediyorum" diyerek sonlandırdı. - NEW YORK

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Topbaş: 'Kalkınma Gündemi İnsan Odaklı, Gerçekçi ve Elde Edilebilir Olmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement