Emekli Aylıkları Temel Tüketim Malları Karşısında Eridi - Son Dakika
Güncel

Emekli Aylıkları Temel Tüketim Malları Karşısında Eridi

Türkiye Emekliler Derneği, emekli aylıklarının alım gücünün; mutfak tüpü, kuru fasulye, dana eti, zeytin gibi temel tüketim malları karşısında eridiğini açıkladı.

24.08.2014 09:40  Güncelleme: 10:02

Türkiye Emekliler Derneği tarafından yapılan araştırmada, emekli aylıklarının alım gücünün; mutfak tüpü, kuru fasulye, dana eti, zeytin gibi temel tüketim malları karşısında eridiği belirtildi.

TÜED tarafından yapılan bir araştırmayla; 2005 Yılı Ağustos ayındaki işçi emeklisi taban aylıkları ile 2014 yılı Eylül ayındaki taban aylıklarının alım güçleri karşılaştırıldı. Dana eti, mutfak tüpü, zeytin, kuru fasulye gibi temel tüketim malları ile tüm tüketim mallarının fiyatlarını etkileyen benzin fiyatlarının baz alındığı araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.

Araştırmaya göre; 2005 yılı Ağustos ayından 2014 yılı Ağustos ayına kadar işçi emeklisi taban aylıkları sadece 1,4 kat artarken, 29 TL olan mutfak tüpünün fiyatı 2,6 kat artış göstererek 75 TL seviyesine ulaştı.

Bir başka ifadeyle; 2005 Ağustos'unda 449 TL olan taban emekli aylığıyla 22,7 adet mutfak tüpü alınabiliyorken, bugün 640 TL olan taban emekli aylığıyla sadece 15,5 adet alınabiliyor. Yani geçen 9 yılda emeklinin mutfağından yaklaşık 7,2 tüp kaybolmuş durumda.

Dana eti, zeytin ve benzin karşısında da eriyen emekli aylıkları, kuru fasulye fiyatları karşısında ise alım gücünü yaklaşık 5 kat oranında kaybettiği belirtilen araştırmada, "2005 Ağustos'unda bir emekli aylığıyla yaklaşık 179,6 Kg. kuru fasulye alınabiliyorken bugün 54,4 Kg. alınabiliyor. Yani; 125,2 Kg'lık bir kayıp söz konusu. Bir zamanların gözde fukara yemeği olan kuru fasulye, artık emeklinin mutfağına giremeyen ürünler arasında yer alıyor" denildi.

Araştırmaya ilişkin olarak açıklama yapan TÜED Genel Sekreteri ve Ankara Şube Başkanı Recep Orhan, ekonominin tüm olumlu göstergelerine rağmen emeklinin mutfağındaki yangının sönmediğini belirterek, "Tedbir alınmazsa, mutfaktaki yangın tüm evi saracak" dedi.

-"TORBA YASA KAPSAMINDA EMEKLİLER RAHATLATILMALI"-

Orhan, emekli, dul ve yetimlerin neredeyse dana etinin tadını unuttuğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Sebze meyve hallerindeki kasaplardan tavuk taşlığını alabilen emekli kendini şanslı sayıyor. Artık imdadımıza kurufasulye de yetişemiyor. Mutfak tüpündeki fahiş artışlar yemek pişirmemizi bile imkansız hale getirdi. Araştırmada görüldüğü gibi; mutfak tüpü fiyatı 9 yıl içinde 2,6 kat arttı. Emekli kazara bir kilo et bulsa onu pişirecek tüpü bulamıyor. Kurban bayramlarında emeklilere et götürenlere tavsiyemiz yanında bir kilo kuru fasulye ve bir adet de tüp götürmeleridir. Taban emekli aylıklarının bu seviyelere düşürülmesi asla kabul edilemez. Aylıklarımızın alım gücünün ne boyutlarda eridiği ortada. Sadece benzine göre kıyaslansa bile bir emekli aylığının kaybı yaklaşık 35 litre benzine yani 175 TL'ye denk geliyor. Asgari ücretin bile çok altında kalan 640 TL aylıkla yaşamlarını sürdürmeye çalışan emeklilerimizin, sırf Dünya Bankası böyle istedi diye sefalet aylıklarına mahkum edilmesini esefle kınıyoruz. Bu konuda acil tedbirler alınmasını ve halen TBMM'de görüşülen Torba Yasa kapsamında emeklilerimizi rahatlatacak tedbirler alınmasını bekliyoruz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Emekli Aylıkları Temel Tüketim Malları Karşısında Eridi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement