Tüf Kayaları Külünkle Oyup Doğal Mekanlar Oluşturuldu - Son Dakika
Güncel

Tüf Kayaları Külünkle Oyup Doğal Mekanlar Oluşturuldu

Kapadokya'nın açılış kapısı olan Aksaray'da bulunan, Hristiyanlığın gelişimi sırasında tüf kayalardan külünkle oyularak oluşturulmuş onlarca yeraltı şehri turist çekiyor.

15.12.2014 12:31  Güncelleme: 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aksaray’ın merkeze bağlı Saratlı kasabasında bulunan ve 7 katlı olan Kırkgöz Yeraltı Şehri, bugün yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. 7 katının sadece 4 katı turizme açık olan yeraltı şehri ilk dönemlerde 17 bin turist ağırlarken, 2013 yılında 163 bin yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yaptı. Her türlü ihtiyacın giderilebileceği şekilde yapılan doğal yeraltı şehrinde, küçük mağaralar, sığınaklar ve gizli geçitler bulunuyor. 

2013 YILINDA 163 BİR TURİST ZİYARET ETTİ

Yeraltı şehri ile ilgili bilgiler veren Saratlı Belediye Başkanı Nedim Uğuz, yeraltı şehrinin 2002 yılından buyana turizme açık olduğunu belirterek, “Burası 7 katlı olup 4 katı turizme açık bir yeraltı şehrimiz. Burada 2013 yılında yerli ve yabancı olmak üzere toplam 163 bin turist ağırladık. Buraya ziyarete gelen turistlerin yüksek bir çoğunluğu yabancılardan oluşuyor. Biz yerli turistlerimizi de buraya getirmek için mücadele ediyoruz. İlk dönemlerde 17 bin turistimiz burayı ziyaret ederken, şimdi ise 163 bin turisti ağırladık. Bizim hedefimiz 300-500 bin ama kapasite kaldırmıyor” dedi.

HRİSTİYANLIĞIN GELİŞİM DÖNEMİNDE OLUŞTURULMUŞ

Aksaray Müze Müdür Vekili Fariz Demir de, yeraltı şehrinin özellikle Hristiyanlığın gelişimi sırasında tüf kayalar oyularak oluşturulduğunu belirterek, “Yeraltı şehri deyince Kapadokya’nın genel yapısı içinde değerlendirmek lazım. Bu yeraltı şehirleri insanların sığınma mekanları. Bu sığınma mekanları özellikle Hristiyanlığın gelişimi sırasında saklanmak amaçlı kullanılmış. Burada tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alan ve mekanlar oluşturmuşlar. Tüf kayaların oyulması ile meydana getirilmiş. Bu yeraltı şehrimizde özellikle külünk dediğimiz aletle bu kayalar kazılmış. Bu kayaları kazarak mekanlar yapmışlar. Doğal yapı içerisinde Kapadokya’da binlerce yeraltı şehri ve kaya sığınağı var. Ama bunların işleyebilmesi için turizm destinasyonu içerisinde iyi tanıtılması ve turizm destinasyon yoluna çok yakın olması lazım. Saratlı, Nevşehir Aksaray Karayolu’na 2 kilometredir. 1 milyon turistin geçtiği bir alanda bulunmakta. Bu yeraltı şehrimiz bu nedenle gelişerek son yıllarda 170-200 bin turist sayısına yaklaştı” şeklinde konuştu.

İKİNCİ YERALTI ŞEHRİ AÇILACAK

Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan ise, Saratlı kasabasında bulunan yeraltı şehri ile artık turistleri ağırlamakta güçlük çektiklerini belirterek, ikinci bir yeraltı şehrinin açılacağını söyledi. Doğan, “Kırkgöz Yeraltı Şehri'nde gelen turistleri ağırlamakta güçlük çekiyoruz. Sirkülasyon sağlamakta bazen zorlanıyoruz. Bu sebeple Saratlı yeraltı şehrimizin hemen kuzey noktasında bulunan ikinci yeraltı şehrinin temizlik çalışmalarını müze müdürlüğümüz ve Saratlı Belediyesi ile yürüttük. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın nezaretinde ikinci yeraltı şehrimizdeki çalışmaları 2014 yılı biterken bitirdik. Nasip olursa inşallah 2015 baharından itibaren ikinci yeraltı şehrimizi de ziyarete açacağız. Aksaray tıpkı ticarette, sanayide, tarımda nasıl gelişiyorsa, kültür ve turizm alanında da potansiyelini harekete geçirerek ciddi bir mesafe kaydediyor. Biz bu çalışmaları daha da artırarak Aksaray’ın tanıtım çalışmaları ile birleştirip Aksaray’ı kültür ve turizm alanında hak ettiği yere getireceğiz” diye konuştu.  

Tüf Kayaları Külünkle Oyup Doğal Mekanlar Oluşturuldu
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tüf Kayaları Külünkle Oyup Doğal Mekanlar Oluşturuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • korkmaz: AKSARAYIMIZIN BÜTÜN TARİHİ YERLERİ HİÇ TANITILAMIYOR MESELA TOPAKKAYA KASABASINDA RUM DÜĞÜMÜ YERALTI ŞEHRİ VAR EMİNİM YETKİLİLERDE BİLMİYOR BURASI SİT ALANI İLAN EDİLMESİNE RAĞMEN TAMAMEN RANTA KURBAN GİTMİŞ DURUMDA 1 0 Yanıtla

Advertisement