Tüksiad Yönetim Kurulu Başkanı Çaputçu Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tüksiad Yönetim Kurulu Başkanı Çaputçu Açıklaması

"Hammadde fiyatları giderek yükseliyor, fiyat rekabeti avantajımızı kaybediyoruz"

06.09.2014 21:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu, "Hammadde fiyatları giderek yükseliyor, fiyat rekabeti avantajımızı kaybediyoruz" dedi.

"TÜKSİAD İstanbul Buluşması ve Kaliteli Kuruyemiş Üretim Teknikleri Toplantısı"nda konuşan Çaputçu, geçen yıl yaşadıkları üretim darlığının bu sezon da kuraklık ve don gibi doğa olaylarına bağlı olarak devam ettiğini ve yine yüksek fiyatlarla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Geçen hafta Merkez Bankası tarafından ekonomistlere bilgilendirme yapılan "İktisadi Görünüm ve Para Politikası" sunumunda da vurgulandığı gibi gıda fiyatlarının genel enflasyon oranının çok üzerinde bir artış gösterdiğine dikkati çeken Çaputçu, "Hammadde fiyatları giderek yükseliyor, fiyat rekabeti avantajımızı kaybediyoruz ve tabii ki gıda fiyatlarındaki bu seyir enflasyon oranını da artırmakta, genel ekonomi performansını da olumsuz etkilemektedir" diye konuştu.

Doğa olaylarının önüne geçilemeyeceğini ancak temkinli olmanın mümkün olduğuna işaret eden Çaputçu, şunları kaydetti:

"Öncelikle, her zaman dile getirdiğim bir hususu yinelemek istiyorum:  ülkemizde planlı tarım yapılması olmazsa olmazdır. Planlı tarım, tarım arazilerinin toplulaştırılması yoluyla verimlilik düzeyini artırmak ve sürdürülebilir miktarlarda üretimin yapılmasını sağlamak anlamına gelmektedir. Bu konuda bizler sektör temsilcileri olarak elimizden gelen desteği tabii ki veririz ancak yine de en büyük görev Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına düşmektedir. Fiyatlarda yaşanan böylesi dalgalanmaların önüne ancak bu yolla geçilebilir diye düşünüyorum.

Öte yandan, bizlerin de böyle zamanlarda ortaya çıkan fırsatçılara izin vermememiz gerekir. Sektörümüzün rekabet ortamını olumsuz yönde etkileyen, güven ortamını sarsan ve ticari ahlaka uymayan kötü niyetli girişimlerin önüne geçilmesi ancak bizlerin bilinçli olmamızla mümkün olabilecektir."

-"Ar-Ge çalışmalarına azami destek sağlamamız gerekmekte"-

Çaputçu, "Kuruyemişlerin Raf Ömrünün Belirlenmesi ve Kalitesinin İyileştirilmesine Yönelik Araştırmalar" projeleri kapsamında, TÜBİTAK- Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü ile işbirliği halinde yürüttükleri projelerinde yer fıstığı araştırmaları ile başladıklarını, ay çekirdeği ile de devam ettiklerini söyledi.

Hammadde fiyatlarının giderek yükseldiğini, fiyat rekabeti avantajlarını kaybettiklerini aktaran Çaputçu, rekabet etmek istiyorlarsa fiyat odaklı rekabet yerine kalite odaklı rekabeti kendilerine hedef olarak koymaları gerektiğini kaydetti.

Ürünlerin maruz kaldığı uygun olmayan hasat, depolama, kavurma ve ambalajlama süreçlerinden sonra uğradıkları fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmaların tespit edilip, bu bozulmaların önüne geçmek için en uygun koşulların belirlenmeye çalışıldığını anlatan Çaputçu, yaptıkları araştırmalarda hem yer fıstığı hem de ay çekirdeğinde mevcut tohumların acılaşma eğiliminde olduğunu tespit ettiklerini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

"Bu durum sektörümüz açısından gelecek yıllar için tehdit oluşturmaktadır. Bu ürünlerde kalitenin düşmesini ve ithalat yapar duruma gelmek istemiyorsak ivedilikle tohum ıslahı  çalışmalarının başlatılması gerekmektedir. Ancak bildiğiniz gibi ıslah çalışmaları çok büyük bütçeli ve uzun yıllar süren çalışmalardır. Dolayısıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu riskin farkına varıp, ıslah çalışmalarına destek vermesi, odalar, borsalar ve sektör dernekleri olarak bizlerin de yapılacak Ar-Ge çalışmalarına azami destek sağlamamız gerekmektedir." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tüksiad Yönetim Kurulu Başkanı Çaputçu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement