Tunceli'de Yetiştirilen Kultik Meyvesi Çekirdeği Keşfedilmeyi Bekliyor - Son Dakika
Yerel

Tunceli'de Yetiştirilen Kultik Meyvesi Çekirdeği Keşfedilmeyi Bekliyor

Tunceli\'de Yetiştirilen Kultik Meyvesi Çekirdeği Keşfedilmeyi Bekliyor

Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kaya: "İlimizde her yıl yaklaşık 500 ton bir kultik meyvesi, yaklaşık 5 ton da kultik çekirdeği üretilmekte.

27.09.2014 15:11

Tunceli yöresinde yaygın olarak yetiştirilen kultik meyvesi ve çekirdeği keşfedilmeyi bekliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Tunceli'de yaklaşık 500 ton kultik üretildiğini söyledi.

Kultik meyvesinin kavungillerden bir meyve türü olduğunu belirten Kaya, bu meyveyi diğer türlerinden ayıran en önemli özelliğinin ise ince bir kabuğunun olması ve susuz şartlarda yetiştirilebilmesi olduğunu aktardı.

Kaya, üretimde ilaç ve gübre kullanılmamasının kultik meyvesinin organik üretiminin rahatlıkla yapılabilmesi açısından önemli bir avantaj olduğunu da dile getirerek, "İlimizde her yıl yaklaşık 500 ton bir kultik meyvesi, yaklaşık 5 ton da kultik çekirdeği üretilmekte. Bizim amacımız meyvesinden çok kultik çekirdeğinin üretimini ön plana çıkarmaktır" dedi.

Bu kapsamda Fırat Kalkınma Ajansı'na proje sunduklarını belirten Kaya, şunları kaydetti:

"2013 yılında Fırat Kalkınma Ajansı'na sunduğumuz 'Kultik ve Çekirdeğinin Markalaşması ve Ticarileşmesi' projesiyle kultik çekirdeğinin bir gıda malzemesi olarak besin değerlerinin tespit edilmesi amacıyla TUBİTAK'a, Marmara Gıda Enstitüsüne gıda analizine ilişkin numune gönderdik. Kultik çekirdeğindeki protein değerinin yüksek olması bizi umutlandırdı. İnsan beslenmesinde önemli bir değere sahip olduğunu gördük. Örneğin en önemli yağ asitleri Omega3 ve Omega6 yönünde oldukça zengin olduğunu analiz sonuçlarımızdan görebiliyoruz. Kultiğin ulusal ve uluslar arası alanda tanıtılması için de çalışmalar yapıyoruz. Kultiğin ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtımının yapılması tarımsal pazarlarda hak ettiği yeri alması, kozmetik ve ilaç sanayinde de kultik çektirdiğinin kullanılabilirliğinin araştırılması ve bunun gerçekleştirilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon sağlayıp, projeler üretilerek organizasyonlara katılarak bir eylem planı hazırladık. Kısa, orta ve uzun vadeli kultik çekirdeğiyle ilgili eylem planımız var."

Patent enstitüsüyle görüşme halinde olduklarını aktaran, "Markayla ilgili başvurumuzu yaptık. TÜBİTAK'tan gelen sonuçları da gönderdik. Kısa zamanda biz markamızı alacağız. Tunceli Munzur isminde. Markayı aldıktan sonra bu eylem planı çerçevesinde projelerimize devam edeceğiz" diye konuştu.

Üretici, Dursun Ekinci ise kultiğin, kentte çok yaygın yetiştirilmesine rağmen yeteri kadar tanıtılmadığını bununla ilgili çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. - Tunceli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tunceli'de Yetiştirilen Kultik Meyvesi Çekirdeği Keşfedilmeyi Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement