"Seçimler Şeffaf Bir Atmosferde Gerçekleşti" - Son Dakika
Güncel

"Seçimler Şeffaf Bir Atmosferde Gerçekleşti"

AB Misyonu Başkanı Uyttebroeck, "Tunus halkı, yüzde 60'tan fazla katılım sağlanan güvenilir ve şeffaf seçim sayesinde demokrasiye olan bağlılığını güçlendirdi." dedi.

28.10.2014 19:37  Güncelleme: 19:52

Avrupa Birliği (AB) Seçim Gözlem Misyonu Başkanı Annemie Neyts-Uyttebroeck, Tunus halkının, genel seçimlere katılarak demokrasisini güçlendirdiğini söyledi.

Neyts-Uyttebroeck, ülkenin başkenti Tunus'ta kesin olmayan seçim sonuçlarının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, Bağımsız Yüksek Seçim Kurulunun şeffaflığını takdir ederek, "Tunus halkı, yüzde 60'tan fazla katılım sağlanan güvenilir ve şeffaf seçim sayesinde demokrasiye olan bağlılığını güçlendirmiş oldu" dedi.

"Bazı oyların satın alındığı" yönünde iddiaların olduğunu hatırlatan Neyts-Uyttebroeck, "Konuyla ilgili herhangi bir delilimiz yok, söz konusu iddiaları ispatlayamadık. Oylama esnasında kayda giren bazı ihlalleri ise seçim sonuçlarını etkilemeyecek" diye konuştu.

-Afirka Birliği-

Afrika Birliği Seçim Gözlem Misyonu Başkanı Kasım Otema da ülkede gerçekleşen seçimlerin memnuniyet verici olduğunu, oy kullanma işlemlerinin şeffaf ve özgür bir ortamda yapıldığını belirtti.

Misyonun gözlemcilerinin seçimler sırasında bazı ihaller kaydettiğini ancak bunların sonuçları etkileyecek düzeyde olmadığını aktaran Otema, bu süreçte yaşanan aksaklıklara bazı kişilerin seçmen listelerinde kaydının bulunamamasını örnek gösterdi.

Otema ayrıca oy kullanma merkezlerinin yüzde 97'sinin belirlenen vakitte açıldığını, bazı merkezlerde yaşanan gecikmelerin ise 15 dakikadan fazla olmadığını söyledi.

- ABD'li Carter Merkezi-

ABD'li Carter Merkezi de Tunus'un, parlamento seçimindeki şeffaflığı ve demokratikliğiyle "büyük bir başarı elde ettiğini" belirtti.

Merkezin gözlem misyonu başkanı ve eski Yemen Başbakanı Abdulkerim el-İryani, 26 Ekim'in Tunus için tarihi olduğunu ifade ederek, seçimleri, "Diktatörlüğün devrilmesinin ardından yaşanan çok önemli bir dönüm noktası" şeklinde nitelendirdi.

Ülkede, 72 gözlemciyle izledikleri seçimde bazı ihlallerin yaşandığını ancak bunların genel neticeyi etkilemeyeceğini dile getiren İryani, Bağımsız Yüksek Seçim Kurulunun da "hassas davrandığını ve sıkışık bir süreç içinde çok çaba sarf ettiğini" vurguladı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, 217 sandalyeli parlamentoda, El-Baci Kaid es-Sibsi liderliğindeki Nida Tunus Partisi, yüzde 38, 71 ile 84 milletvekiliyle birinci sırayı alırken, Raşid el-Gannuşi liderliğindeki Nahda Hareketi, yüzde 31,79 ile 69 sandalyeyle onu takip etti. - Tunus

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Seçimler Şeffaf Bir Atmosferde Gerçekleşti' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement