"Türk İslam Eserleri Ayağa Kaldırılacak" - Son Dakika
Güncel

"Türk İslam Eserleri Ayağa Kaldırılacak"

İzmir'de bulunan bazısı ibadete kapalı Türk İslam tarihine ait çok sayıda mescit ve cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore ediliyor.

22.11.2014 12:28  Güncelleme: 12:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EMRE UMURBİLİR - İzmir'de bulunan Türk İslam tarihine ait çok sayıda mescit ve cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore ediliyor.

Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edilen eserlerin başında, Türk İslam tarihine ait kent merkezinde fiziki koşulları nedeniyle yıllardır ibadete kapalı mescitler geliyor.

Bunlardan biri de Abdurrahman Mescidi ya da yaygın bilinen ismiyle Kumrulu Mescit. Hatice Hanım tarafından 1756 yılında yaptırıldığı bilinen Basmane Semti'ndeki mescit, kapalı 16 yılın ardından, tekrar ibadete açılmak üzere gün sayıyor.

Dikdörtgen planlı ve üzeri kiremitli düz çatıyla örtülü mescit, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edildi.

Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba, AA muhabirine, harap haldeki mescidin ibadete hazır hale getirildiğini, yakında açılıp tekrar eski günlerine kavuşacağını söyledi.

Mescidin kitabesi, kapısı, mihrabındaki süslemelerin orijinal olduğunu belirten İba, "Duvarlar kısmen ayaktaydı. Eksik kalan kısımlar ve çatısı yenilendi. Kapı dışındaki ahşap işler, yeni baştan yapıldı" dedi.

İba, İzmirlilerin eski mescit ve camilerin restore edilmesi yönünde çok talebi bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Yapıldıkça memnun oluyorlar. Esasen İzmir merkezde unutulmuş, harap halde bekleyen çok eserimiz var. 8-10 yıllık periyotta, tüm bu eserlerin ayağa kalkmasını hedefliyoruz. Ama daha çok işimiz var. İzmir, bu manada çok zengin, hem merkez hem ilçelerde çok fazla eser var."

İbadete açık mescit ve camiler arasında da restorasyona ihtiyacı olanlar bulunduğunu ifade eden İba, şunları kaydetti:

"Bunların da proje çalışmaları devam ediyor. Projeleri bittikçe bunları da restore edeceğiz. Yaklaşık 10 yıldır kapalı durumda olan Kadifekale'deki Baladur Hacı Mehmet Camii ile Emir Mükremeddin hazretleri külliyesi içerisinde zikirhane ve mescit olarak kullanılan yapıyı da restore ettik. En kısa zamanda buraları da ibadete açacağız. Ali Ağa Cami, Yapıcıoğlu Camisi'nde de restorasyon çalışmaları devam ediyor."

Kenan İba, çalışmalarına, İzmir Valiliğinin büyük katkı koyduğunu, belediyelerin de destek verdiğini sözlerine ekledi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Türk İslam Eserleri Ayağa Kaldırılacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement