Türk İslam Ülkücüleri Ülkücülüğü Anlattı - Son Dakika
Güncel

Türk İslam Ülkücüleri Ülkücülüğü Anlattı

Türk İslam Ülkücüleri Ülkücülüğü Anlattı

Ülkücü hareket içerisinden on iki aydınla yapılan söyleşilerden oluşan Yeni Nesil Ülkücüler kitabı okuyucuyla buluştu.

21.09.2015 13:29

Ülkücü hareket içerisinden on iki aydınla yapılan söyleşilerden oluşan Yeni Nesil Ülkücüler kitabı okuyucuyla buluştu. Yeni nesil ülkücüler kitabı dönekleri kızdıracak gibi gözüküyor

Türk-İslam ülkücüleri, MHP'deki sorunları, ideolojik tıkanmayı, hareketin kendini geliştirememesini sorguluyor.

Editörlüğünü İkbal Vurucu ve Fırat Kargıoğlu'nun üstlendiği Yeni Nesil Ülkücüler/ Farklı Gözlerden Değerlendirmeler, Eleştiriler isimli kitap, bu tartışmaları ve sonuçlarını okurlarıyla buluştu. İkbal Vurucu ve Fırat Kargıoğlu, yeni nesil ülkücüleri "Ülkücü kurumlardaki aşırı, irrasyonel biat kültürüne karşı çıkan, Türkiye'nin ve dünyanın yeni sosyolojisini çok iyi bilen, yani okuyan ve okuduklarını bir düşünce sistematiği içinde analiz edebilen, yerel ve küresel gelişmeleri bu analiz kabiliyeti doğrultusunda yorumlayabilen" ülkücüler olarak tanımlıyor.

"Ben bilmem, reisim bilir" devri bitiyor!

Editör Fırat Kargıoğlu, ülkücü profildeki değişimi zamanın ruhuna bağlarken şöyle diyor: "Zamanın ruhunun ülkücü hareketi nasıl etkilediğine gelince, en önemli değişim, düşünce dizgisindeki dağılma oldu, diyebilirim. Tekçi ve baskıcı zihniyetlerin kırıldığı bir çağdayız. Artık daha merkezsiz (eksensiz), daha parçalı, kısacası tek elden tanımlanması da, kontrol edilmesi de daha zor bir ülkücülük (ülkücü camia) var. Her ideolojik kimlikte olduğu gibi, ülkücülükte de ayrışmalar var. Kimileri, özellikle merkeziyetçiliğe meyilli olanlar bu süreci olumsuz görseler de, sürekli yeniden birleşme hayalleri/projeleri filan kursalar da, bana göre ortada olumsuz değil, tam aksine, daha aydınlık, daha özgürlükçü (demokratik) ve en önemlisi de daha barışçıl bir toplumsal düzen yaratabilmek adına olumlu bir süreç var."

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Bilimsel Danışmanı Hakan Boz'a göre "Ülkücü Hareket içerisindeki gelenekçiler, hareketin geleneklerine sıkı sıkıya bağlı, değişime ve eleştiriye kapalı özellikleriyle öne çıkarken; yeni nesil ülkücüler, hareketin geleneklerine bağlı ancak eleştiri ve değişime daha açık özellikleriyle öne çıkıyor.

Kitabın editörlerinden İkbal Vurucu da, ülkücüler üzerindeki aşırı otoriteryen yapının, kitle iletişim araçlarının sunduğu imkanlar sayesinde dönüşüp değiştiğini ve bu yeni özgürlük alanının yeni nesil ülkücüler için önemli fırsatlar verdiğini vurguluyor.

TASAM Yönetim Kurulu Üyesi ve Araştırma Merkezleri Koordinatörü Kubilay Kavak ise genç nesil ülkücülere daha temkinli yaklaşıyor ve, "…yeni ülkücü nesiller, tıpkı diğer ideolojik hareket, grup, camia ve cemaatlerin gençlerinde olduğu gibi, eski nesil ülkücülere oranla daha dijital ve bilgiye (ama aynı zamanda yanlış bilgiye, dezenformasyona, asılsız dedikoduya) ulaşma konusunda daha mahirdir. Bunun iyi yanı, daha hızlı ve daha çok sorgulamanın yeni ülkücü nesilde yaygın olarak görülmesidir. Kötü yanı, bilgiye kolayca eriştiği için genç ülkücülerin bu bilgileri sindirme, hazmetme, sentezleme ve kendi öz malı haline getirme konusunda daha tembel, daha hazırcı, daha kolaycı davranabilmeleridir. Saydığım türden arızaları ve tefekkürden alıkoyan kopyala-yapıştırcı yaklaşımları bir rezerv olarak kenarda tutmakla beraber, son tahlilde yeni nesil ülkücülerin -biz dahil- eski nesil ülkücülere göre çok daha donanımlı ve dünyayı daha derin kavrama potansiyeli ile yoğrulu olduğunu söylemek isterim."

M. Bahadırhan Dinçaslan da, ülkücülerin zamana karşı verdiği sınavın onlarda oluşturduğu etkilere dikkat çekiyor.

Kitabın diğer yazarları: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kaan Çalen, Mustafa Yiğit, MHP İstanbul İl Yöneticisi Müjdat Öztürk, Adnan İslamoğulları, Servet Avcı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türk İslam Ülkücüleri Ülkücülüğü Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement