Türkiye Barolar Birliği 45 Yaşında - Son Dakika
Güncel

Türkiye Barolar Birliği 45 Yaşında

TBB Başkanı Feyzioğlu: "Yargı kararlarının yürütmenin açık müdahaleleri ve hatta talimatları dolayısıyla uygulanamıyor olması büyük endişe kaynağıdır"

09.08.2014 13:54

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Yargı kararlarının yürütmenin açık müdahaleleri ve hatta talimatları dolayısıyla uygulanamıyor olması büyük endişe kaynağıdır" ifadesini kullandı.

Feyzioğlu, TBB'nin kuruluşunun 45'inci yılı dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

TBB'nin Avukatlık Yasası gereği hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmakla görevli olduğuna işaret eden Feyzioğlu, birliğin aynı zamanda yargının kurucu unsuru ve hukuk devletinin sigortası olduğunu kaydetti.

Feyzioğlu, TBB'nin görev ve sorumluluk anlayışının gereği olarak, cumhuriyetin kazanımlarının ve hukuk devletinin tarafı ve bekçisi olmasının yanısıra cumhuriyet değerlerini yaşatmak, yaygınlaştırmak ve toplumda yerleşmesini sağlamak için her türlü çabayı sürdürme kararlılığında bulunduğunu bildirdi.

TBB, barolar ve avukatların geçen dönem tehditlere, yıldırma çabalarına, baskılara, soruşturmalara ve açılan ceza davalarına karşın bu sınavlardan yüz akı ile çıktıklarını ifade eden Feyzioğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Yargı kararlarının yürütmenin açık müdahaleleri ve hatta talimatları dolayısıyla uygulanamıyor olması büyük endişe kaynağıdır. Ülkemizde son günlerde sergilenen hukuka aykırılıklar, siyasi iktidarın; erkler ayrılığı ilkesindeki dengeleri bozan ve toplumda yargıya güven duygusunu sarsan müdahaleleri son bulmalı, herkes için huzur ve refahın, eşitliğin, mutluluğun kaynağı olan hukuk, bütün kuralları ile uygulanmalıdır."

Feyzioğlu, yargının siyasallaşarak halkın güvenini kaybettiğini, güvenilir kalan tek hukuk kurumunun ise barolar ile TBB olduğunu ileri sürdüğü açıklamasında "Son dönemde erkler ayrımında, yürütme erkinin baskın hale getirilmesinin yasama organımız Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yıpratılmasında önemli bir etken olduğunun kabul edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu baskı ya da bütünleşme denetim işlevini fiilen etkisiz bıraktığı gibi yasa yapma sistemini de kendine özgü bir uygulamaya dönüştürmüştür" ifadesine yer verdi.

Avukatların görevlerini yaparken can güvenliklerinin sağlanamadığını ve özgürce savunma yapamadıklarını öne süren Feyzioğlu, çağdaş nitelikli bir avukatlık yasası gayreti içinde olduklarını kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye Barolar Birliği 45 Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement