Türkiye-Çad İlişkileri Yeniden Canlandı" - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Çad İlişkileri Yeniden Canlandı"

Çad'daki 2,5 yıllık büyükelçilik görevinin sonuna gelen Türkiye'nin N'Djamena Büyükelçisi Ahmet Kavas, "Çad bizim için maalesef yüz yıl önce terk ettiğimiz bir ülkeydi.

30.07.2015 09:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çad'daki 2,5 yıllık büyükelçilik görevinin sonuna gelen Türkiye'nin N'Djamena Büyükelçisi Ahmet Kavas, "Çad bizim için maalesef yüz yıl önce terk ettiğimiz bir ülkeydi. Yüz yıl sonraki buluşmamızın iki ülke için çok yararlı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Diplomat kökenli olmamakla birlikte büyükelçilik görevini yürüten ender kişilerden olan ve bölgede 2,5 yılda birçok çalışmaya imza atan Kavas'a, Çad'daki görev süresinin dolması sebebiyle veda töreni düzenlendi ve "Devlet Onur Nişanı" takdim edildi.

Kara kıtada geçirdiği yılları AA muhabirine değerlendiren Kavas, "Aslında bu nişanı tevdi etmelerinin nedeni, iki ülke arasındaki ilişkileri diplomatik ilişkilerin ötesine geçirmemiz oldu" diye konuştu.

Çad ve Türkiye'deki kurumlar arasında yakın iş birliği kurmak için gayret sarf ettiklerini anlatan Kavas, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Görevimiz süresince iki ülke arasında beş anlaşma imzalandı, üç tane de imzalanmaya hazır bekliyor. Türkiye'de okuyan burslu öğrenci sayısı bir elin parmaklarını geçmezken şimdi 200'ü buldu. İki ülke arasında THY seferleri başladı. Çad'a insani yardımlarımız 15 milyon doları geçti. Bu, çok yüksek bir rakamdır."

Kavas, son iki haftadır yaptığı veda ziyaretlerinde özellikle Çadlıların çok üzüntülü olduğunu belirterek, "Bir tarafta ülkeme ve akademik hayata tekrar kavuşmanın sevinci var, bir tarafta da burada maalesef Çadlı dostlarımızın üzüntüsünü görmek doğrusu beni müteessir etti. Bugün bir Çadlıya, onlarla beraber olduğumuz anlamında 'Sizin kalbinizi alıp gidiyorum' dedim" şeklinde konuştu.

Çad'ın köyleri dahil her yerine gittiklerini ifade eden Kavas, "Bunlar çok büyük takdir topladı. Çad bizim için maalesef yüz yıl önce terk ettiğimiz bir ülkeydi. Yüz yıl sonraki buluşmamızın iki ülke için çok yararlı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Pazar günü Türkiye'de olacak Kavas, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndeki akademik çalışmalarına devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-Çad İlişkileri Yeniden Canlandı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement