Türkiye'de İlk Yerli Elektrikli Otonun Üretimi Durdu - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'de İlk Yerli Elektrikli Otonun Üretimi Durdu

Türkiye\'de İlk Yerli Elektrikli Otonun Üretimi Durdu

Oyak Renault, Avrupa'da beklenen talebi görmeyen ilk elektrikli modeli Fluence Z.E.'nin üretimini durdurdu.

27.01.2014 13:38  Güncelleme: 13:41

Elektrikli otomobillere 4 milyar euro yatırım yapacağını açıklayan Renault'nun hedefleri şaştı.

Vatan Gazetesi'nden Mete Tansu'nun haberine göre, Fransız marka, Türkiye'de üretilen ilk elektrikli otomobili Fluence Z.E.'nin üretimini durdurmaya karar verdi.

MACERASI 3 YIL SÜRDÜ

Renault'nun yeni stratejisi doğrultusunda 2010 yılında Oyak Renault'nun Bursa tesisindeki bantlardan inmeye başlayan Fluence Z.E.'nin üretimi 2013'ün sonunda sessiz sedasız sona erdi. Türkiye'de üretilen ilk elektrikli aracın macerası 3 yıl sürdü. Renault'nun bu kararı almasında elektrikli araçlara beklenen talebin gelmemesi etkiliydi. 2009'da Fluence Z.E.'nin Bursa'da üretileceğini duyuran Renault'nun hedefleri büyüktü.

EN BÜYÜK SİPARİŞ İSRAİL'DEN GELMİŞTİ

Şirket, elektrikli araçtan yılda 20 bin adet üreteceğini, talebin artması halinde bu rakamı 30 bin adede kadar çıkarabileceklerini açıklamıştı. Oyak Renult'ya en büyük sipariş İsrail'den gelmişti. Oyak Renault, İsrailli şirket Better Place'yle yaptığı anlaşmaya bağlı olarak İsrail ve Danimarka'ya 5 yılda 100 bin adet elektrikli Fluence ihraç edecekti. Ancak tahminler tutmadı, Avrupa ülkelerinden elektrikli Fluence'a istenilen sayıda sipariş gelmedi.

TÜRKİYE'DE 215 ADET SATILDI

İlk yerli elektrikli araç, Türkiye'de de rağbet görmedi. Türk halkının 2012 yılının ortasında tanıştığı ve '10 liralık elektrikle Ankara'ya gitmeyi' planladığı Fluence Z.E.'den bugüne kadar 215 adet satıldı.

Peki dünyanın en pahalı benzinini kullanan vatandaş neden tercihini 100 km'de 2.5-3 lira yakan elektriklilerden yana kullanmadı?

Elektrikli araçlar için altyapı sorununun çözülememesi yani yeterince şarj istasyonunun kurulamaması en büyük sıkıntı oldu. Uzun süren batarya şarj süreleri ve kısa menzil de satışları olumsuz etkiledi.

Renault, yeni stratejisinde Zoe Z.E., Twizy Z.E. ve Kangoo Z.E.'ye ağırlık verecek. Zoe ile Twizy, bu yıl satışa sunulacak.

TAHMİNLER TUTMADI

Renault CEO'su Carlos Ghosn, 2020'de elektrikli araçların toplam pazarın yüzde 10'unu temsil edeceğini öngörüyordu. Hedefi 500 bin elektrikli Renault satmaktı. Ancak satışlar tahminlerin çok altında. Elektrikli otoların toplam satışı Avrupa'da 14 binde kaldı. Elektrikli Renault Fluence evdeki 220 voltluk prizle 6-8 saatte şarj edilebiliyor. Otomobil tam şarjla 185 kilometre yol katedebiliyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Türkiye'de İlk Yerli Elektrikli Otonun Üretimi Durdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • doğrucu: şarj ve menzil davasını bırakın arabanın fiyatı 80 bin tl... gider 1.4 tdci fiesta alırım 2. el 20 bine 10 bin liralık mazotla eşek gibi gezerim. allahın renosuna kim o parayı bağlar. reno dediğin araba avrupada 15 bin euroyu geçmeyecek araba üretir. bizde maşallah vergilerden 2-3 megane parasına 1 tane alıyosun. 23 1 Yanıtla
  • erol: yahu çok enterasan elektrikli oto için daha zaman var varsayınki dünya hep elektrikli araç oldu bu petrol sektöründe çalışan mılyonlarca çalışan inşalara nasıl iş vereceksiniz petrol den başka geliri olmayan ülkenin insanlarına nasıl iş vereceksiniz tabiki veremeyeceksiniz o zaman ne olacak dünya birbirine karışacak savaşlar çıkacak kaoslar bitmeyecek ne sanayi ne tarım kalmayacak petrol dünyanın kirlenmesine vesile olsada dünyanın dengede kalmasına sebep olan en büyük faktördür çünkü üretimi çok meşşaggatli bir iştir 6 11 Yanıtla

Advertisement