Türkiye'den Dünya Buğday Üretimine Katkı - Son Dakika
Güncel

Türkiye'den Dünya Buğday Üretimine Katkı

Türkiye, IWGSC ve Buğday Girişimine buğday dane ve protein kalitesini belirleyen 5D buğday kromozomunun referans dizisinin oluşturulması için fon sağlayacak.

03.07.2015 16:19  Güncelleme: 16:30

Türkiye, Uluslararası Buğday Genomu Konsorsiyumu (IWGSC) ve Buğday Girişimi'ne buğday dane ve protein kalitesini belirleyen 5D buğday kromozomunun referans dizisinin oluşturulması için fon sağlayacak.

Sabancı Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, gelecek iki yıl içinde üniversitenin Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuvarı Başkanı Hikmet Budak'ın öncülüğündeki bir ekip tarafından, TÜBİTAK ve Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sağlanan iki hibe desteğiyle, 5D kromozomunun her iki kolunun referans dizilerinin oluşturulması amaçlanıyor.

Türkiye'nin Buğday Konsorsiyumu'na katkısıyla ekmeklik buğdayın 21 kromozomunun her biri için kaliteli birer referans dizisi çıkarılarak yetiştiricilere üretim programını hızlandıracak, verimi ve sürdürülebilirliği daha yüksek yeni nesil buğday çeşitlerini sunacak kaliteli araçlar temin edilmesi sağlanması hedefleniyor. Projenin tamamlanması durumunda dünya tarımı açısından önemli sonuçlar bekleniyor.

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuvarı Başkanı Hikmet Budak'ın öncülüğündeki ekip bu çalışmayla Türkiye için önemli bir besin kaynağı olan buğdayın 5D kromozomuna ait DNA dizilemesinin yapılması, genetik çalışmalarının tamamlanması ve son olarak da genomik ile yeni buğday çeşitlerinin geliştirilmesini hedefliyor.

Hikmet Budak, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Buğday Türkiye'nin en önemli ekinlerinden biridir ve modern buğdayın kökeni de bu topraklardadır. 5D kromozomunun referans dizisinin çıkarılması, gerek araştırmacılar gerekse yetiriciler için önemli bir kaynak olacaktır" dedi.

Budak, TÜBİTAK ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın destekleriyle 5D kromozomunun dizisinin çıkarılmasının genomikle desteklenen yetiştiriciliğin iyileştirilmesindeki etkilerinin bilincinde olduklarını gösterdiklerini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'den Dünya Buğday Üretimine Katkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement