Türkiye ile Polonya Arasındaki Diplomatik İlişkilerin 600. Yılı - Son Dakika
Güncel

Türkiye ile Polonya Arasındaki Diplomatik İlişkilerin 600. Yılı

Diplomatik ilişkilerin 600. yıl dönümü Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi'nde "Barış Kahvesi" etkinliğiyle kutlandı.

24.10.2014 02:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ile Polonya arasında diplomatik ilişkilerin 600. yıl dönümü, Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi'nde "Barış Kahvesi" etkinliğiyle kutlandı.

Başkent Roma'da bu yıl 5'incisi düzenlenen Diplomasi Festivali kapsamında, Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi, Türkiye ve Polonya büyükelçiliklerinin katkılarıyla, dostluk simgesi olan "Türk Kahvesi" temasıyla Türkiye ve Polonya arasında diplomatik ilişkilerinin 600. yıl dönümünü kutlayan etkinlik gerçekleştirdi.

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Polonya diplomatik münasebetlerinin 600. yıl dönümünün kutlanmasına hem Ankara'nın hem Varşova'nın büyük istekle önem atfettiklerini belirterek, kahve fikrinin Polonyalı dostlarından geldiğine dikkati çekti. Sezgin, "Etkinliğimizi, dostluk vesilesi olan kahve ile ve gerçek bir kahve ülkesi olan İtalya'da yapıyoruz. Bu büyük mutluluk bizim için" dedi.

Polonya'nın Roma Büyükelçisi Wojciech Ponikiewski de o dönemki adıyla Lehler ile Osmanlılar arasında ilk münasebetin Fatih Sultan Mehmet'e gönderilen ve Fatih'ten Lehistan'a saldırmamasını isteyen iki Leh elçiyle başladığını anlatarak, bugün Leh dilinde pek çok Türkçe kökenli kelime bulunmasından, 1800'lü yıllarda kurulan İstanbul'daki Polonezköy ve kahveye kadar iki ülke arasında pek çok ortak nokta olduğunu söyledi.

Ponikiewski, ülkesinin AB üyesi ve Schengen alanına dahil olmasıyla kendilerine gelen Türk öğrenci sayısının 3 bini bulduğuna, buna karşılık yarım milyon Polonyalının da Türkiye'ye gittiğine dikkati çekerek, Polonya'nın Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini dile getirdi.

Türkiye-Polonya ilişkilerini kahve temasıyla ele alan "Barış Kahvesi" konferansında, Krakow Jagellonica Üniversitesi'nden Polonyalı Türkolog Prof. Piotr Nykel iki ülke siyasi ilişkilerinin 600 gelişimi hakkında bilgi verdi.

İtalyan yazar Alessandro Meluzzi ile Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Serim de kahve kültürünü ve bunun milletler arasındaki etkileşimde oynadığı rolü anlattı. Etkinlikte özellikle Osman Serim'in Türk kahvesinin tarihten günümüze kadar gelen ama çok bilinmeyen etkilerine yönelik verdiği örnekler, dinleyenlerin bir hayli ilgisini çekti.

Konferansla "Barış Kahvesi" buluşmasında ayrıca Polonya çizgi ve desenlerinin hakim olduğu 40'tan fazla fincan, kupa ve bardağın sergilendiği "Glass@Cup Polish Design Stories" adlı serginin açılışı da yapıldı.

Etkinlik, konuklara Türk lezzetleri ve Türk kahvesinin ikram edildiği kokteylle son bulurken, konukların Türk kahvesine yoğun ilgi gösterdikleri gözlendi. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye ile Polonya Arasındaki Diplomatik İlişkilerin 600. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement