Türkiye-polonya İş Forumu - Son Dakika
Politika

Türkiye-polonya İş Forumu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Polonya İş Forumu’nda, “İki ülke karşılıklı olarak iş adamlarına önemli fırsatlar sunmaktadır.

25.03.2015 12:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye- Polonya İş Forumu'nda, "İki ülke karşılıklı olarak iş adamlarına önemli fırsatlar sunmaktadır. Büyüyen ekonomilerin sunduğu fırsatlar var" dedi.

Hilton Oteli'nde düzenlenen Türkiye-Polonya İş Forumu'na Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna, Polonya Gıda Bakanı Marek Sawicki, Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci ve işadamları katıldı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, forumda yaptığı konuşmada iki ülkenin ilişkilerinin 600 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyleyerek, iki ülkenin Avrupa'ya ve bölgelerine önemli fırsatlar sunduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, "Bugün özellikle Batı Avrupa ülkelerindeki Polonyalı ve Türklerin o ülkelerin ekonomisine sağladığı katkı açıktır. İki ülke karşılıklı olarak iş adamlarına önemli fırsatlar sunmaktadır. Büyüyen ekonomilerin sunduğu fırsatlar var. Bu fırsatları iyi değerlendirmek lazım. Bugün geldiğimiz noktada ikili ticaret hacmimizin 5,5 milyar dolar olması önemli, 300 milyon dolardan gelmesi önemli. 7-8-10 milyar dolara çıkarma hedefimiz var" diye konuştu.

İki ülkenin karşılıklı yatırımlarının kendilerini tatmin etmediğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, 150 Türk iş adamının Polonya'ya 250 milyon, 74 Polonyalı iş adamının ise Türkiye'ye 40 milyon dolar yatırım yaptığını belirtti. Çavuşogğlu, "Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım miktarı yıllık 1 milyar dolarken, dünyadaki ekonomik krizden önce 22 milyar dolar doğrudan yatırım miktarı vardı. Türkiye ve Polonyalı iş adamlarının uzmanlık alanları var" ifadelerini kullandı.

Polonya Dışişleri Bakanı Schetyna ise, Polonya'da daha fazla Türk sermayesi istediklerini belirterek, beraberlerinde etkileyici bir ticaret ekibi getirdiklerini söyledi. Schetyna, Türk ve Polonyalı iş adamlarının bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gıda Bakanı Sawicki de, gıdanın Polonya'nın ihracatının üçüncü büyük alanını oluşturduğunu vurgulayarak, geçen sene 21.5 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını aktardı. Polonya tarımının çok büyük girdiler sağladığını söyleyen Sawiccki, tarım alanında potansiyelin büyük olduğunu belirterek, gıda işleme tesislerinin ortak kurulumu konusunda işbirliğine işaret etti.

Ankara Ticaret Odası Salih Bezci, Polonya'nın kendileri için önemli bir ülke oluğuna dikkat çekerek, Polonya ile diyaloğun altı asra dayandığını ifade etti. Bezci, Türkiye Cumhuriyeti'ni ilk tanıyan Avrupa ülkesinin Polonya Cumhuriyeti olduğunu sözlerine ekledi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Türkiye-polonya İş Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement