Ukrayna'da Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'da Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, parlamentonun ekim ayında yapılacak yerel seçimlerin ardından, yerel yönetimlerin güçlendirilmesini öngören anayasa değişikliğini görüşeceğini belirtti.

07.09.2015 12:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, parlamentonun ekim ayında yapılacak yerel seçimlerin ardından, yerel yönetimlerin güçlendirilmesini öngören anayasa değişikliğini görüşeceğini belirtti.

Poroşenko, ulusal televizyon kanalına verdiği demeçte, yerel yönetimlerin güçlendirilmesine yönelik reformları içeren ve ilk oturumda parlamento tarafından 265 oyla kabul edilen anayasa değişikliği için ikinci oturumun ekimdeki yerel seçimden sonra yapılacağını söyledi.

İkinci oturumdan önce halkın anayasa değişikliğiyle ilgili bilgilendirileceğini kaydeden Poroşenko, anayasa değişikliğinde herhangi bir özel statünün söz konusu olmadığını vurguladı.

Poroşenko, ilk oturumun yapıldığı 31 Ağustos'ta parlamento binası önünde meydana gelen olaylarla ilgili "Biz, aksine yerel yönetimleri korumaya çalıştık. Bazı sözde politikacılar ise halkı kandırmaya çalıştı. Onların amacı, anayasa değişikliği değildi, asıl amaç ülkede istikrarsızlık yaratmaktı" diye konuştu.

Ukrayna Parlamentosu, 31 Ağustos'ta düzenlenen oturumda, yerel yönetimlerin güçlendirilmesini öngören anayasa değişikliğini 265 oyla kabul etmişti. Değişikliğin, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara "özerklik" anlamı taşıdığını öne süren yaklaşık 2 bin kişilik grup, parlamento önünde protesto düzenlemişti. Parlamento binasına zorla girmeye çalışan protestocuların güvenlik güçlerine taş ve sopayla saldırması ve bir kişinin de el bombası atması sonucu 3 asker ölmüş, 131'i güvenlik görevlisi 141 kişi yaralanmıştı.

Ülkede anayasa değişikliğinin yapılması için 450 sandalyeli parlamentonun, bu değişikliği iki oturumda oylaması, ilkinde en az 226, ikincisinde de en az 300 oyla kabul etmesi gerekiyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'da Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement