Ukrayna'nın Doğusunda Ateşkes Sürecinin Hayata Geçirilmesine İlişkin Memorandum - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'nın Doğusunda Ateşkes Sürecinin Hayata Geçirilmesine İlişkin Memorandum

AGİT'in Ukrayna Özel Gözlem Misyonu, memorandumu memnuniyetle karşıladı.

21.09.2014 15:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna'nın doğusundaki olayları izleyen AGİT Özel Gözlem Misyonu, 19 Eylül'de Minsk'te taraflar arasında barış sürecinin uygulanmasına ilişkin memorandum imzalanmasını memnuniyetle karşıladı.

Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın başkanlığını yaptığı Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, misyonun memorandumun uygulanması ve gözetlenmesine faal bir şekilde destek olacağı kaydedildi.

Halihazırda ülkenin doğusunda bulunan 80 uzmanın Mariupol, Donetsk, Konstantinovka, Severodonetsk ve Luhansk'ta memorandumun 5. maddesinde belirtilen silah kullanılmaması ilkesinin yerine getirilip getirilmediğini izleyeceği kaydedilen açıklamada, gözlemcilerin güvenliği ve hareket özgürlüğünün, üstlendikleri görevi yerine getirmelerinde büyük önem taşıdığı vurgulandı.

-Memorandum-

19 Eylül'de Belarus'un başkenti Minsk'te ikinci kez toplanan "Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu" çerçevesinde bir araya gelen eski Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, AGİT Temsilcisi Heidi Tagliavini ile Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakanı Aleksandr Zaharçenko, Başbakan Yardımcısı Andrey Purgin, Luhansk Halk Cumhuriyeti Başbakanı İgor Plotnitskiy ve Parlamento Başkanı Aleksandr Karyakin, 7 saat süren görüşmelerin ardından ateşkes sürecinin hayata geçirilmesine ilişkin 9 maddeden oluşan memorandumu imzalamıştı.

Memorandum, taraflar arasında ateşkesin sağlanmasını, birliklerin 19 Eylül itibarıyla bulundukları noktalarda kalmalarını, taraflar arasında her türlü silahın kullanılmasının ve saldırıların yasaklanmasını, ağır silahların 24 saat içinde çatışma bölgesinden ve yerleşim birimlerinden 15 kilometre geri çekilmesini, güvenlik bölgelerinde mayın ve diğer patlayıcı aletlerin yerleştirilmesinin yasaklanmasını ve daha önce yerleştirilen mayınların temizlenmesini, güvenlik bölgesinde AGİT hava araçları hariç tüm uçak ve diğer yabancı uyruklu hava araçlarının uçuşlarının yasaklanmasını öngörüyor. - Kiev

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'nın Doğusunda Ateşkes Sürecinin Hayata Geçirilmesine İlişkin Memorandum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement