Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

Ukrayna\'nın Doğusundaki Gelişmeler

Devlet Başkanı Poroşenko, milletvekillerini yarın parlamentoda ele alınacak Barış Planı'na "özel bir sorumlulukla yaklaşmaya" davet etti.

15.09.2014 23:08

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, milletvekillerini yarın parlamentoda ele alınacak Donbas'taki krizin çözümüne ilişkin Barış Planı'na özel bir sorumlulukla yaklaşmaya davet etti.

Poroşenko, Donbas'taki krizin çözümüne ilişkin Barış Planı'nın görüşülmesi öncesinde parlamentodaki siyasi parti grup başkanlarıyla yaptığı görüşmede, Barış Planı'nın kilit noktasının, "Donetsk ve Luhansk illerindeki bazı ilçelere özel statünün verilmesi meselesi olduğunu" kaydederek, aslında bunun, yetkilerin yerel yönetimlere verilmesi yoluyla ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğüne tam ve koşulsuz riayet edilmesi, ülkenin dış siyaseti, güvenlik ve hukuk alanlarındaki politikası da dahil olmak üzere devletin tüm temel niteliklerinin garanti altına alınması demek olduğunu vurguladı.

Petro Poroşenko, söz konusu ilçelere verilecek özel statünün 3 yıllık süreci kapsadığını ve bu zaman zarfında yetkilerin yerel yönetimlere verilmesi sürecinin uygulanması ve bununla ilgili anayasada gereken değişikliklerin yapılması için yeterince zamanlarının olacağını belirtti.

Af yasa tasarısına ilişkin konuşan Poroşenko, kasten adam öldürme, terör, devlet görevlilerine suikast, taciz, yağma, ölülere ve anıtlara saygısızlık, devletin varlığını sağlayacak maddelerle ilgili diğer suçları işleyenlerin söz konusu af yasasından yararlanamayacağını kaydederek, diğer maddelerin ise dünya pratiğinde barışın sağlanması için kullanılan normal bir unsurlar olduğunu ifade etti.

Poroşenko, günümüzde barışın sağlanmasından daha önemli görevlerinin olmadığını ve bunların barışı sağlayacak kilit konular olduğunu kaydederek, barış sürecinin bozguna uğramasının istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini dile getirdi.

Petro Poroşenko tarafından, parlamentoda görüşülmek üzere sunulan doğudaki krizin çözümüne ilişkin Barış Planı çerçevesinde kabul edilmesi öngörülen af ve bazı ilçelerin özel statüsünü belirleyen yasa tasarıları, bölgedeki bazı ilçelere özel statünün verilmesini ve bölgedeki olaylarla ilgili şahısların takip edilmemesi ve cezalandırılmamasını öngörüyor.

"Ukrayna-Rusya-AGİT" üçlü temas grubu çerçevesinde bu ay başında Belarus'un başkenti Minsk'te bir araya gelen Ukrayna eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, AGİT temsilcisi Heidi Tagliavini, ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti liderleri Aleksandr Zaharçenko ve İgor Plotnitskiy arasında yapılan görüşmeler sonucunda, ülkenin doğusunda 5 Eylül itibariyle ateşkesin ilanını da içeren Barış Protokolü imzalanırken, bu protokolde, "Donetsk ve Luhansk illerindeki bazı ilçelere özel statünün verilmesini", "esir ve tutukluların acilen serbest bırakılmasını", "Donetsk ve Luhansk bölgelerinde meydana gelen olaylarla ilgili kişilerin takip edilmeyeceği ve cezalandırılmayacağına ilişkin yasaların kabul edilmesini" şart koşmuştu. - Kiev

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement