Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü" - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce: "Türkiye, ozon tabakasının incelmesiyle mücadelede çoğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerini geride bıraktı ve Montreal Protokolü'nün uygulanmasında yürüttüğü başarılı çalışmalar sonucunda 2012'de aldığı 'Avrupa Ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını Koruma Onur.

16.09.2014 12:44

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye'nin ozon tabakasının incelmesiyle mücadelede çoğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerini geride bıraktığını ve Montreal Protokolü'nün uygulanmasında yürüttüğü başarılı çalışmalar sonucunda 2012'de aldığı "Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyası"na bu sene de layık görüldüğünü bildirdi.

Güllüce, "Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ozon tabakasının yeryüzünde yaşayan tüm canlıları, güneşin öldürücü morötesi (UV) ışınlarına karşı koruyan önemli bir kalkan görevi gördüğünü belirtti.

Bu tabakanın güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlarını yeterince tutmaması sonucunda bütün yaşayan organizmalar üzerinde zararlı etkiler meydana getirdiğinin, bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan Güllüce, bu kapsamda 16 Eylül 1987'de 150'den fazla ülke temsilcisinin, Kanada'nın Montreal kentinde "ozon tabakasının incelmesine yol açan maddelerin üretimi ve kullanımı" konusunda Montreal Protokolü'nü kabul ettiğini anımsattı.

Güllüce, protokol sayesinde çevre alanında uluslararası işbirliğinin başarılı örneklerinden birisinin sergilenerek gelecek kuşaklar için ozon tabakasının korunmasında çok önemli yol kat edildiğini vurguladı.

Türkiye'nin protokole 1991'de taraf olduğuna ve tüm değişikliklerini kabul ettiğine dikkati çeken Güllüce, "Protokole ilişkin ulusal ve uluslararası çalışmaları, bakanlığımızın koordinasyonunda yürütmekteyiz. Gururla ifade etmek isterim ki; Montreal Protokolü'nü uygulamada en başarılı ülkeler arasında yer alıyoruz. Ülke olarak protokol yükümlülüklerini yerine getiriyor ve ülke menfaatlerini göz önünde bulundurarak güncel kararlar ve gelişmeler doğrultusunda çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Montreal Protokolü altında yürütülen çalışmalarda sağlanan başarının ozon tabakasına olumlu etkilerinin yanı sıra iklim değişikliği ile mücadele etmede de önemli katkıları olduğunu görmekteyiz" değerlendirmesinde bulundu.

-"Türkiye, çoğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerini geride bıraktı"

Güllüce, bu bağlamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ozon tabakasını incelten maddelerin azaltılması çalışmalarına aralıksız devam ettiğine ve Türkiye'de üretimi yasak maddelerin ithalatına yönelik çok sıkı kota önlemleri uygulandığına değinerek, şunları kaydetti:

"2009'da başlayan kota uygulamasının arkasından ozon tabakasını incelten maddeler ithalatına izin verilen miktar, 15 bin ton iken şu anda 2 bin 300 ton düşürülmüş durumdadır. 2015'te ise sadece servis amaçlı ithalat hariç tamamen sonlandırılması hedeflenmektedir. Bu çalışmaların sonucu olarak Türkiye, ozon tabakasının incelmesiyle mücadelede çoğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerini geride bıraktı. Türkiye Montreal Protokolü'nün uygulanmasında yürüttüğü başarılı çalışmalar sonucunda 2012'de aldığı 'Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyasına' bu sene de layık görüldü. Türkiye, çevreyi kirletmeden kalkınmasını gerçekleştiren ender ülkelerden biri. Ozon tabakasının korunması konusunda gösterdiğimiz hassasiyet de bunun en önemli göstergelerinden biri." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement